KORIŠĆENJE SOLARNE TERMALNE ENERGIJE U JAVNIM ZGRADAMA U BEOGRADU

Ambasador Slovačke Fedor Rosoh i predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predali su gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću Studiju izvodljivosti o korišćenju solarne termalne energije za grejanje potrošne tople vode u javnim zgradama u Beogradu.

– Izradom studije je učinjen prvi korak ka stimulisanju uvođenja solarnih izvora energije. Na ovaj način bi Beograd mogao ne samo da ostvari uštede već i da smanji emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte i povećavaju zagađenje vazduha – kazao je Radojičić, prenosi Beoinfo.

Studija je analizirala postojeće stanje u devet javnih objekata koji imaju veliku potrošnju tople vode, kao i mogućnost za ostvarivanje znatnih ušteda. Izvršena je tehnička analiza izvodljivosti i sagledani su finansijski aspekti uvođenja termosolarnih kolektora za grejanje u tri bolnice, dva sportska centra i četiri studentska doma.

Studiju je, kao donaciju Gradu Beogradu, izradio UNDP uz finansijsku podršku Republike Slovačke. UNDP pomaže u mnogim oblastima kada je reč o razvoju Beograda kao pametnog, urbanog grada i zelene prestonice. Realizacijom ovog projekta Beograd bi uštedeo dosta energije, ali i novca, što bi doprinelo boljem kvalitetu vazduha u prestonici.

E2 portal   (Ekapija)