DA LI SMO BLIŽE PRONALAŽENJU MIKROPLASTIKE U LJUDSKOM ORGANIZMU

Naučnici sa Univerziteta Arizona su zahvaljujući novoj metodologiji identifikovali sićušne tragove plastike u ljudskom tkivu, čime bi se konačno moglo omogućiti lakše otkrivanje nakupljenih čestica mikroplastike i nanoplastike u ljudskom organizmu, objavio je britanski The Guardian.

Ljudi su plastikom zagadili celu planetu. Plastika nam preti i ugrožava naše zdravlje, gde god da se nalazimo. Prema prošlogodišnjem istraživanju ustanovljeno je i kako vrlo verovatno svako od nas nedeljno unosi u organizam u proseku pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike jedne kreditne kartice.

Razvijajući novu metodologiju, istraživači su analizirali 47 uzoraka tkiva pluća, jetre,  bubrega dobijenih iz banke tkiva osnovane za proučavanje neurodegenerativnih bolesti, a njihovi rezultati pokazali su da je mikroplastika otkrivena u svakom uzorku.

Istraživači su svoj rad predstavili 17. avgusta i izjavili su kako se nadaju da će njihova nova metodologija širom sveta omogućiti utvrđivanje razine kontaminacije plastikom u ljudskom organizmu.

Razvijena analitička metoda istraživačima zasad omogućava identifikovanje desetak različitih vrsta plastike, uključujući polietilen tereftalat (PET) koji se koristi za izradu plastičnih boca za vodu i napitke, i polietilen koji se koristi u plastičnim vrećicama.

E2 portal   (The Guardian)