SRPSKI STARTAP NAPRAVIO BEŽIČNU ULIČNU LAMPU

Srpski startap EnGoPlanet razvio je novu tehnologiju ulične rasvete koja je potpuno bežična (wireless). Ceo proizvod su razvili u Srbiji i već izvoze na 10 inostranih tržišta.

– Koristi su brojne, lampe se napajaju solarnom energijom i nije im potrebna povezanost na mrežu. Time omogućuje instalaciju na mnoga mesta koja trenutno nemaju struju – kaže u intervjuu za Telegraf Petar Mirović, CEO kompanije EnGoPlanet.

Dodaje da, iako je celokupno poslovanje otežano zbog korona virusa, uspeli su da prve količine izvezu kupcima u SAD, Indiji, Nigeriji i Maroku.

– Ono što razlikuje EnGoPlanet svetiljku za javnu rasvetu, pored toga što se solarno napaja, jeste i činjenica da naša lampa može da se koristi potpuno nezavisno od električne mreže, što omogućava instalaciju na mnogim mestima gde nema pristupa električnoj energiji. Tokom dana solarni panel proizvodi energiju i skladišti je u bateriju, koja je instalirana u samoj lampi. Naše rešenje je potpuno bežicno i time predstavlja prvu Wireless uličnu svetiljku – kaže Petar.

Ističe da su razvili i hibrid opciju gde lampa može da se koristi za zamenu postojećih skupih i neefikasnih uličnih lampi koje troše ogromnu energiju.

– U hibrid opciji, naša lampa je povezana na električnu mrežu ali bi primarno trošila čistu solarnu energiju. Samo u toku zimskih oblačnih dana, u slučajevima da nema dovoljno sunca, kontroler koji smo razvili bi prebacio sistem na mrežu – navodi.

Ovom opcijom gradovi i opštine mogu da uštede i do 80% električne potrošnje za javnu rasvetu.

E2 portal   (Telegraf)