PRIVATNI INVESTITOR ŽELI DA GRADI SOLARNU ELEKTRANU U SUBOTICI

Skupština Grada Subotice pokrenula je postupak izrade Plana detaljne regulacije solarne elektrane snage deset megavata. Buduća solarana elektrana privatnog investitora iz Alibunara prostiraće se na nešto više od 23 hektara u Bikovu, a kako su izneli predstavnici vladajuće većine sa snagom koja podmiruje oko 5% dnevne potrošnje Subotice dodatno će obezbediti stabilnosti i sigurnost u elektroenergetskom sistemu.

Za opoziciju su sporni bonitet i iskustvo investitora, kao i uticaj na životnu sredinu.

Upotreba obnovljivih izvora u proizvodnji energije doprinosi energetskoj sigurnosti i nezavisnosti u vreme energetske krize, stav je odbornika vladajuće većine u Subotici koji pozdravljaju izgradnju solarne elektrane.

– Očekujemo da u letnjem periodu to budu veće cifre. Zamislite više takvih elektrana. To bi značajno doprinelo sigurnosti i radu našeg energetskog sistema – smatra odbornik SNS Duško Petrović.

Opozicija nema ništa protiv obnovljivih izvora energije, ali naglašavaju da je u slučaju ove investicije izostala studija procene uticaja na životnu sredinu, gde postavljaju pitanje budućnosti kolektora nakon njihovog veka trajanja, te postavljaju pitanje iskustva investitora, naglašavajući da se radi o preduzeću s osnivačkim kapitalom od hiljadu dinara.

– Ako se već izdaje dozvola, onda od toga ko bude gradio elektranu, da se uzme bankarska garancija da će on posle 20 godina izvršiti reciklažu tih solarnih panela, a ne da se to zakorovi, tamo ostane i generacijama iza nas ostavi jedan ozbiljan problem – naglašava šef odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu, Miroslav Milojević.

Rok za izradu plana, koji finansira investitor, jeste šest meseci, nakon čega će uslediti pribavljanje lokacijskih uslova, dozvole za izgradnju, izgradnja i potonje spajanje na elektroenergetski sistem.

E2 portal (RTV)