VETAR I SUNCE DONELI NAJVIŠE ENERGIJE TOKOM PROŠLE GODINE

Foto: Forbes

Prvi put u istoriji vetar i solarna energija isporučili su više električne energije u Evropskoj uniji nego bilo koji drugi izvor energije. Oni su zajedno obezbedili rekordnu petinu električne energije u EU 2022. godine – što je veći udeo od gasa ili nuklearne energije, prema izveštaju istraživačkog centra za klimu Ember.

Rekordni dodaci novih kapaciteta energije sunca i vetra 2022. pomogli su Evropi da lakše preživi krizu izazvanu sankcijama na uvoz ruskih energenata, padom u hidroelektranama izazvanim sušom i posledično sa sušama, prekide u proizvidnji nuklearne energije, kaže se u analizi.

Oko 83% pada hidro i nuklearne energije nadoknađeno je vetrom i solarnom energijom, ali i štednjom i pogodnim vremenskim prilikama, odnosno smanjenom potražnjom za električnom energijom. Ostatak je pokrio ugalj.

Ukupno je u 2022. godini instalirano novih 41 GW iz sunca, odnosno skoro 50% više nego što je dodato 2021.

Proizvodnja struje iz sunca je u EU porasla za rekordnih 24% u 2022. godini, što je pomoglo da se izbegnu troškovi gasa od 10 mlrd EUR. Oko 20 zemalja EU ostvarilo je rekordne udele iz solarne energije, uključujući Holandiju, Španiju i Nemačku.

Očekuje se da će se rast vetra i sunca nastaviti ove godine, dok će se hidro i nuklearna proizvodnja verovatno oporaviti. Kao rezultat toga, proizvodnja energije iz fosilnih goriva mogla bi pasti za 20% u 2023. – duplo više od prethodnog rekorda zabeleženog 2020. godine, predviđa analiza.

Vetar i solarna energija proizveli su rekordnih 22,3% električne energije u EU 2022. godine i po prvi put nadmašili nuklearnu energiju (21,9%) i gas (19,9%). To se desilo pošto su vetar i solarna energija pretekli hidroenergiju 2015. i ugalj 2019. godine.

Podsećamo, pre rata u Ukrajini, Evropa je nabavljala trećinu svog gasa iz Rusije. Iako su uvedene sankcije, zemlje Evropske unije i dalje se snabdevaju energentima iz Rusije, ali u manjem obimu.

Predviđa se da će se rast vetra i sunca nastaviti ove godine. Istovremeno, očekuje se da će se i hidro i nuklearna energija oporaviti – s tim što EDF predviđa da će mnoge francuske nuklearne elektrane biti ponovo uključene 2023.

Kao rezultat ovih faktora, proizvodnja energije iz fosilnih goriva mogla bi pasti za velikih 20% u 2023. – duplo više od prethodnog rekorda zabeleženog 2020. godine, predviđa analiza.

E2 portal (N1)