PRIVREMENE BICIKLISTIČKE STAZE U BERLINU POSTAJU TRAJNE

Velik broj evropskih metropola je tokom aktuelne zdravstvene krize određene centralne ulice odredio kao biciklističke staze. Najveći gradovi poput Londona, Pariza, Berlina i Milana izvršili su novu regulaciju saobraćaja i neke ulice su postale privremene biciklističke staze, tzv. Pop-up Bike Lanes. Te biciklističke staze u Parizu su već postale trajne, a primer francuske metropole sledi i Berlin.

Duž berlinske ulice Halleschen Ufer (Berlin-Kreuzberg) su tokom prethodne četiri nedelje testirani različiti elementi za zaštitu biciklističkih staza. Cilj testiranja bio je pronalaženje najboljeg načina za zaštitu biciklističkog saobraćaja i povećanje bezbednosti biciklista, koji će se ujedno najbolje uklopiti u urbanom okruženju.

Testiranje je jasno pokazalo da motorna vozila najčešće prelaze preko manjih zaštitnih elemenata, što dovodi i do njihovih lakših oštećenja. Zbog toga je doneta odluka o uvođenju robusnih zelenih prepreka, koje se najprikladnije uklapaju u urbanom prostoru. Između ostalog, ove su prepreke opremljene reflektorima, što u večernjim i noćnim satima omogućuje njihovu dobru vidljivost.

Podsetimo, pojedine evropske zemlje godinama su davale prednost biciklizmu, i u biciklističku infrastrukturu su ulagale velika finansijska sredstva, a posebno se ističu Holandija i Danska, kao dva najistaknutija primera i prave biciklističke velesile.

Ipak, pandemija Covid-19 ipak je prisilila i druge evropske zemlje da slede njihov primer, a među gradovima koji su tokom pandemije izgradili najveći broj kilometara biciklističkih staza posebno se izdvajaju Pariz, London, Berlin i Barselona.

E2 portal   (Ekovjesnik)