PROŠLE GODINE INSTALIRAN REKORDAN BROJ VETROELEKTRANA ŠIROM SVETA

Globalni kapaciteti vetroelektrana povećani su prošle godine za 117 gigavata, što je za 50 odsto veći godišnji rast u odnosu na prethodnu godinu i dovoljno da napaja oko 80 miliona domova punom snagom, navodi se u godišnjem izveštaju Svetskog saveta za energiju vetra (Global Wind Energy Council – GWEC).

Ukupni globalni kapaciteti energije vetra premašili su 1.000 gigavata.

Više od 50 zemalja na svim kontinentima izgradile su nove vetroelektrane, ali je Kina ponovo prednjačila sa 65 odsto novih instalacija.

Novi vetroparkovi u Africi i na Bliskom istoku su u odnosu na 2022. povećani za 182 odsto.

U izveštaju je ističe Kenija, koja već dobija 17 odsto električne energije iz vetra i planira novu vetroelektranu snage jedan gigavat koja će početi da radi 2028.

Prošla godina je bila najbolja kada su u pitanju vetroelektrane na kopnu, sa 106 gigavata novih kapaciteta, dok su kapaciteti na moru povećani za 10,8 gigavata.

Ipak, taj rast nije dovoljan, navodi GWEC i dodaje da godišnji rast industrije vetroenergije mora da se poveća na 320 gigavata do 2030. da bi se ispunili ciljevi Klimatske konferencije UN (COP28) i zaustavilo globalno zagrevanje na ispod 1,5 spepeni.

„Rast je visoko koncentrisan u nekoliko velikih zemalja kao što su Kina, SAD, Brazil i Nemačka, i potrebno je da još mnogo zemalja ukloni barijere i poboljša tržišne okvire za povećanje vetroinstalacija“, rekao je izvršni direktor GWEC Ben Bekvel.

E2 portal (Beta)