FABRIKE ZELENIH TEHNOLOGIJA SE IZ EVROPE SELE ZA AMERIKU

Evropske vlade ove nedelje kreću sa svojim paketom podrške proizvođačima solarnih panela. Ipak ovaj vid podrške je več zakasnio da zaustavi proizvođača solarnih panela, kompaniju Mejer Burger, koja je već u procesu preseljenja svoje nemačke fabrike u Sjedinjene Američke Države.

Fabrika u Frajbergu u istočnoj Nemačkoj zatvorena je sredinom marta gubitkom 500 radnih mesta, pošto se ova Švajcarska kompanija pridružila rastućoj listi evropskih fabrika za proizvodnju obnovljive energije koje su zatvorene ili planiraju selidbu. U protekloj godini, najmanje 10 ovakvih tipova preduzeća je objavilo da su u finansijskim poteškoćama.

Prilikom nedavne posete gradilištu, džinovske bele robotske ruke visile su uspavane preko praznih drvenih paleta dok su radnici pripremali poslednju proizvodnu liniju za gašenje. Pregovori sa nemačkom saveznom vladom u pokušaju da se obezbedi svetlija budućnost fabrike završeni su bez uspeha krajem marta, rekao je portparol kompanije novinskoj agenciji Rojters.

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je da je svesno „veoma ozbiljne situacije“ nemačkih kompanija i da već više od godinu dana ispituje opcije finansiranja i pomoći industriji. Nemačka je pristala da kompaniji Mejer Burger da garanciju za izvozni kredit za opremu proizvedenu u Nemačkoj, koja će se koristiti u američkim fabrikama, što će pomoći određenim fabrikama da se održe, ali neće spasiti fabriku u Frajburgu.

Zatvaranje, koje je u jednom potezu smanjilo proizvodnju solarnih panela u Evropi za 10%, dolazi uprkos pozitivnom bumu instalisanja novih solarnih i vetroelektrana u Evropi. Dodavanje kapaciteta obnovljive energije, uključujući solarne panele, odvija se rekordnom brzinom u Evropi, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku.

Ali evropski proizvođači koji isporučuju te panele su slomljeni konkurencijom iz Kine i SAD, čije vlade daju veću podršku svojim proizvođačima.

Situacija predstavlja dilemu za evropske vlade koje žele da se bore protiv klimatskih promena: ili ponuditi veću podršku kako bi se osiguralo da lokalna proizvodnja ostane konkurentna, ili dozvoliti nesmetani protok uvoza da održi tempo instalacija. Sastanak evropskih ministara energetike u ponedeljak u Briselu predstavljaće gest podrške industriji koja se bori.

Kina širi solarnu proizvodnju

Kina širi solarnu proizvodnju i sada čini 80% svetskog proizvodnog kapaciteta solarne energije. Troškovi proizvodnje panela tamo su oko 12 centi po vatu proizvedene energije, u poređenju sa 22 centa u Evropi, prema istraživačkoj firmi Vud Mekenzi.

Američke subvencije objavljene kao deo Zakona o smanjenju inflacije 2022. omogućavaju nekim proizvođačima obnovljive energije da traže poreske kredite, koji privlače preduzeća iz Evropske unije i šire.

Iz kompanije Mejer Burger kažu da njihovi planovi u SAD uključuju izgradnju fabrike solarnih panela u Arizoni i fabrike solarnih ćelija u Koloradu.

„Napravili smo hrabar potez u odsustvu bilo kakve podrške industrijske politike u Evropi i prebacili smo projekat proširenja solarnih ćelija iz Nemačke u SAD“, rekao je izvršni direktor Gunter Erfurt za Rojters u intervjuu.

Slično tome, kompanija za proizvodnju baterija Frejr, koja uglavnom posluje u Norveškoj, zaustavila je rad u poluzavršenoj fabrici u blizini Arktičkog kruga i fokusira se na planove za fabriku u američkoj državi Džordžiji, nakon što je Vašington objavio svoju politiku subvencija proizvođačima zelenih tehnologija.

Predstavnici kompanije Frejr su u februaru rekli da su promenili registraciju kompanije u SAD iz Luksemburga.

„Proveli smo dosta vremena pokušavajući da zaista budemo sigurni da ne pravimo grešku. Kompanija je prvo tražila podršku norveške ili evropske vlade. Došli smo do tačke u kojoj smo zaključili da taj oblik odgovora na nivou politike nije usledio“, rekao je Birger Stin, izvršni direktor Frejr.

Zamoljeno da prokomentariše, norveško ministarstvo trgovine i industrije je reklo da je pokrenulo okvir industrijske politike koji cilja na tehnologije tranzicije energije, uključujući solarnu energiju i baterije, ali se nije direktno pozabavilo pitanjima o dodatnom finansiranju kompanija u ovoj priči.

EU želi da pomogne

Na sastanku u ponedeljak, Evropska komisija će pokrenuti dobrovoljnu povelju za vlade i kompanije da potpišu podršku solarnim proizvodnim postrojenjima. Industrijsko udruženje Solar Power Europe će koordinirati potpisnice kompanija. Ali povelja, koja kaže da kupci solarnih panela treba da uključe i deo domaće proizvodnje u ono što kupuju, nije primenjiva, saopštili su iz udruženja Solar Power Europe.

Majkl Blos, član Evropskog parlamenta za Zelene, pokrenuo je peticiju ranije ovog meseca pozivajući na akciju na evropskom nivou kako bi se spasili proizvođači solarnih panela.

Blos kaže da se zalaže da Evropska komisija osnuje fond od 200 miliona evra za otkup neiskorišćenih solarnih panela evropske proizvodnje, ali Evropa nije bila voljna da to nastavi. Evropska komisija je odbila da komentariše.

„Mi smo u medijima i govorima veoma zainteresovani za stvaranje sopstvene solarne industrije, ali nakon toga se ništa se ne desi aktivno“ rekao je Blos za Rojters.

Prethodnog meseca, EU je takođe odobrila skoro milijardu dolara nemačke državne pomoći za švedskog proizvođača baterija, Nortvolt, kako bi mu pomogla da uspostavi proizvodni pogon u Nemačkoj nakon što su iz kompanije Nortvolt zapretili da će svoje poslovanje prebaciti u Sjedinjene Države. To je bio prvi put da je blok iskoristio izuzetnu meru koja je omogućila zemljama članicama da uđu uz pomoć, kada postoji rizik da investicije napuste Evropu.

Ali pomoć za tekuće operacije nije stigla, usred političkih neslaganja oko toga koliko javnih sredstava treba da ide preduzećima koja se bore da prežive.

Odluke o podršci industrijama ili firmama poput Mejer Burger donose zemlje članice, rekao je portparol Evropske komisije. Nemačko ministarstvo ekonomije i klime veruje da pomoć za održavanje postojeće kompanije kao što je Mejer Burger ne bi bila legalna „ako postoji nedostatak tržišne perspektive iz perspektive kompanije“, rekao je portparol Evropske komisije.

Potencijalni kupci ,instalateri obnovljivih izvora energije koji u velikoj meri zavise od jeftinog kineskog uvoza -takođe su odbili bilo kakve nove subvencije za lokalne panele, tvrdeći da bi takvi potezi mogli da im naškode tako što bi naveli potrošače da odlažu porudžbine dok čekaju da subvencije stignu.

Nemoguć nezavistan lanac snadbevanja

Prema konsultantskoj kompaniji Ristad Enerdži i proizvođačima solarnih panela, više od godinu dana uvezeni paneli po niskoj ceni stoje u evropskim skladištima i čekaju ugradnju.

Taj zaostatak bi mogao da raste, kako kineski kapaciteti nastavljaju da se šire, tvrde konsultanti Ristad Enerdžija. Ako se ostvare svi planovi koje su kineske kompanije najavile, kineska industrija će moći da napravi duplo više panela nego što se očekuje da će biti instalirano širom sveta 2024. godine, rekao je Marius Mordal Bakke, viši analitičar u Ristad Enerdžiju.

Kompanija Solarvat sa sedištem u Drezdenu je prošle godine otpustila oko 10% svojih zaposlenih i kaže da njena lokalna proizvodnja panela radi na otprilike jednoj trećini kapaciteta.

„Ova industrija je toliko važna za budućnost da ne možemo dozvoliti da gubimo svu našu kompetenciju“, rekao je izvršni direktor Detlef Nojhaus.

Analitičari kažu da nije jasno koja podrška bi zapravo mogla da pomogne, jer firme poput Mejer Burgera proizvode samo delić obima koje prave one u Kini ili planirane u SAD.

„Oni su mali, tako da će se uvek boriti sa obimom, ne samo da bi se takmičili sa kineskim proizvođačima, već i sa proizvođačima iz SAD“, rekao je Eugen Perger, viši analitičar u kompaniji Risrč Partners AG.

A lokalne industrije koje proizvode opremu za zelene tehnologije su toliko globalno isprepletene da je evropskim proizvođačima teško da zamisle potpuno nezavisan lanac snabdevanja.

Norveška kompanija NorSan, koja proizvodi solarne pločice, tanak silikonski film koji se koristi u panelima, kaže da je kineska oprema ključna i za njenu fabriku u Norveškoj i za predloženo postrojenje u SAD. Kompanija je zaustavila proizvodnju u norveškoj fabrici dok odlučuje da li da nadogradi to.

Većina opreme za oba projekta morala bi doći iz Kine. „U suštini nema druge opcije“, rekao je Karsten Rohr, glavni komercijalni direktor kompanije NorSan.

E2 portal (Energija Balkana)