PRVA REGIONALNA KONFERENCIJA „DANI DOBROG VETRA“ U VODICAMA

Prva regionalna konferencija „Dani dobrog vetra“ biće održana od 13. i 14. juna u Vodicama u Hrvatskoj. Organizator konferencije je Udruženje Obnovljivi izvori energije, dok je regionalni partner poslovni portal eKapija.

Uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoline i energetike i partnersku podršku WindEurope, koji je kroz ovaj događaj prvi put prisutan u Hrvatskoj, konferencija Dani dobrog vetra okupiće predstavnike evropskih i svetskih institucija, kao što su Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije, Evropska komisija, Energetska zajednica, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finansijska korporacija, Svetska banka, kao i predstavnike ministarstava i finansijskog sektora iz regije, proizvođače turbina, proizvođače električne energije, predstavnike akademske zajednice.

Kako su istakli organizatori konferencije, ulaganje u projekte vetroenergije u Jugoistočnoj Evropi je izuzetno nisko, a razvoj poverenja investitora usporen je zbog makro ekonomskih podataka.

Naime, podaci pokazuju da region ima oko milijardu evra ulaganja, u odnosu na 26,7 mlrd EUR uloženih u nove vetroelektrane u Evropi. Samim tim, ovaj deo Evrope u ukupnim ulaganjima ima udeo od svega 4% u 2018. godini, dok je samo godinu dana ranije taj procenat bio 16%.

Zato je Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske i rešilo da organizuje konferenciju „Dani dobrog vetra“, kako bi zemlje Jugositočne Evrope došle do zejdničkih rešenja za ispunjavanje evropskih ciljeva obnovljive energije.

E2 portal   (Ekapija)