BEOGRADSKI LANDSCAPE FACTORY OZELENJAVA NAJVIŠU ZGRADU U SLOVENIJI

Jedan od projekata koji zavređuje pažnju na ovogodišnjem Osmom međunarodnom salonu pejzažne arhitekture svakako je onaj koji stiže iz Landscape Factory studija iz Beograda. Tim koji čine pejzažne arhitekte Dejan Popov i Jelena Stefanović, kao i arhitekta Anđelka Slijepčević, predstaviće se uređenjem hotela InterContinental u Ljubljani, za koji kažu da je bio veliki izazov.

– Rad je bio interesantan, inspirativan i pokušali smo da kreiramo nešto drugačije. Kroz svoje poslovanje pokušavamo da izađemo iz okvira stereotipova. Biljke jesu veoma važan činilac svakog eksterijera, ali osim njih tu su još i ostali, veoma važni njegovi sastavni delovi. Spoljna arhitektura, forme i kompozicija, materijalizacija, rasveta, voda, vrtni elementi, opremanje i detalji, uz biljne vrste, čine da kompletan utisak jednog ambijenta spoljašnjeg prostora bude estetski i funkcionalno kvalitetan – kaže za eKapiju Dejan Popov.

Autorski tim iz Srbije bio je zadužen za pejzažnu arhitekturu i terasu na 20. spratu ove najviše zgrade u glavnom gradu Slovenije, koja nosi pet zvezdica. Oblikovali su šest površina interesantnih oblika i različitih gabarita. Biljke koje su koriščene dopinele su estetici, ali i zvučnoj i vizuelnoj izolaciji prostora i umanjenju štetnosti zagađenja. Jednostavnije rečeno, stvorili su pravu malu oazu u gradu.

– Ovde je glavni akcenat stavljen na drveće interesantne multistem forme sa izrazito belom korom stabla – Betula utilis jacquemontii ‘Doorenbos’ (himalajska breza) uz loptaste forme vrste Taxus baccata (evropska tisa) različitih dimenzija. Uz njih predloženi su varijeteti vrsta Abelia (abelija), Cornus (dren), Lonicera nitida, kao i otporne vrste perena i ornamentalnih trava. Terasa je ozelenjena vrstama bambusa, lavande, ruja, fotinije, patuljastih borova i drugo. One su se dosta dobro pokazale prilikom ozelenjavanja terasa na višim etažama objekata – pojasnio je Popov.

E2 portal   (http://www.ekapija.rs)