PRVA STAMBENA ZGRADA KOJA PROIZVODI VIŠE ENERGIJE NEGO ŠTO JE TROŠI

Toranj TED (La Tour Elithis Danube) u Strazburu rezultat je arhitektonske ambicije i energetskih inovacija. Ovaj toranj „pozitivne energije“ sa svojih 60 stambenih jedinica i 56,7 metara visine ima karakteristike održivog grada budućnosti.

Iza projekta stoji pariska kompanija XTU, čiji su vlasnici izuzetno posvećeni zaštiti životne sredine i promeni urbanog načina života. Zbog toga ne čudi što njihov novi toranj Elithis od 17 spratova, predstavlja pravo revolucionarno zdanje spremno za neke od glavnih izazova današnjice: borbu protiv globalnog zagrevanja, ubrzanje energetske tranzicije i ograničenost urbanog prostora.

Dostupan biciklističkim stazama i tramvajskom linijom, udaljen svega 10 minuta hoda od centra grada, toranj Elitis je sagrađen na prostoru bivše rečne luke. Osim u pogledu na šume Švarcvalda, planinski masiv Vogezi ili katedralu u Strazburu, stanari tornja Elitis uživaju u brojnim drugim udobnostima koje im pruža ovo savremeno zdanje. Optimizovana toplotna izolacija, veliki panoramski prozori sa automatizovanim roletnama, fotonaponski paneli instalirani na fasadi i na krovu, kao i podno grejanje samo su neki od njih.

Ali, glavna uloga ovog tornja je da proizvodi više električne energije nego što je troši. Potrošnja energije povezana sa grejanjem, ventilacijom, toplom vodom, rasvetom i kućim uređajima pokrivena je sopstvenom proizvodnjom energije. Naime, „La TED“ godišnje proizvodi oko 177.000 kWh električne energije zahvaljujući fotonaponskim panelima na krovu koji zauzimaju površinu od 443 m2 i 790 m2 vertikalnih solarnih panela na južnoj fasadi.

Proizvedena električna energija deli se među vlasnicima stanova, a viškovi se prenose u mrežu. Zanimljivo je kako se potrošnja energije može pratiti na posebno instaliranim uređajima, pa stanari koji postižu uštede i koriste malo električne energije mogu čak dobiti bonus pri naplati računa. Toranj je završen 2018. godine, raspolaže sa 900 m2 kancelarijskog prostora i krovnom terasom na visini od oko 50 metara, i zaista predstavlja odličan primer koncepta stanovanja u bliskoj budućnosti.

E2 portal   (Ekovjesnik)