UČENICE IZ NIŠA OSMISLILE PAMETNU MASKU ZA MOBILNI TELEFON

Tim niške Pravno-poslovne škole, budući poslovni administratori Miljana Mitrović, Đurđa Marinović i Jana Miljković, pod vođstvom mentora profesora Marine Vasić, osmislio je masku za mobilni telefon koja pomoću solarne energije puni bateriju, pa je usledio i trijumf na regionalnom takmičenju pod nazivom „Poslovni izazov“.

U konkurenciji predstavnika 23 srednje škole iz jugoistočne Srbije, pomenute učenice su obezbedile i plasman na finalno nadmetanje koje će u Beogradu biti održano tokom februara. Ako ponove uspeh, na red će doći i „Poslovni izazov Zapadnog Balkana“.

Ideja koju još do detalja razrađuju je nastala posle saznanja da se godišnje samo za proizvodnju električne energije koja puni baterije mobilnih uređaja sagori više 35 miliona tona uglja. S obzirom na to da je takmičenje, zbog pandemije, organizovano onlajn i da ne postoji gotov proizvod, mlade Nišlijke još ne znaju da li će njihova maska uopšte biti u upotrebi. Ipak, izvesno je da bi takav izum, bez obzira na prefiks solarni, mogao da radi i kada nema sunca, jer bi mu bila dovoljna i dnevna svetlost.

– Njihova prednost je i to što su učenice Pravno-poslovne škole, pa u okviru naših virtuelnih preduzeća sedmično rade na po nekoliko novih ideja – kaže direktor pomenute obrazovne ustanove Milorad Gavrilović.

E2 portal   (Novosti)