PRVI LUKOBRAN NA SVETU KOJI ĆE PROIZVODITI ELEKTRIČNU ENERGIJU

Nakon uspešno sprovedenog testiranja u bazenima, prototip prvog svetskog lukobrana za proizvodnju čiste energije testiran je u blizini francuske luke Brest, saopštili su iz Francuskog instituta za istraživanje mora IFREMER.

Namera je opremiti obalne zaštitne lukobrane novim energetskim sistemom za transformaciju energije talasa. Time bi se uz dodatnu zaštitu energija talasa pretvarala u električnu energiju za lokalne potrebe.

Projekat Dikwe (akronim od engleske reči Dike ili dyke za nasip, w za wave/talas i e za energy/energiju) je uz podršku lokalnih vlasti osmislila Grupa Legendre u saradnji sa kompanijom GEPS Techno i Francuskim institutom za istraživanje mora IFREMER.

Pokrenuta 2020. godine, prva faza ovog projekta sastojala se od testiranja prototipa, uronjenog u bazen IFREMER-a u Brestu. Testiranjem u bazenskim uslovima usavršen je dizajn prototipa i procenjena njegova efikasnost od 60-postotne iskorišćenosti energije talasa.

Druga faza počela je u julu ove godine i sastoji se od testiranja prototipa dimenzija 4,5 x 6 metara na lokaciji za pomorska ispitivanja IFREMER-a u blizini plaže Sainte Anne-du-Portzic kraj Bresta. Kontejner je postavljen na fiksni nosač, tokom plime je u potpunosti ispod površine mora, a opremljen je senzorima za merenje talasa, proizvodnje energije i otpora strukture.

Treća faza projekta sastojaće se od ispitivanja četiri puta većeg prototipa koji će biti gotovo 20 m širok i ukupne snage reda veličine jednog megavata. Izgradnja novog prototipa planirana je za 2023., a puštanje u pogon 2024. godine, i to na lokaciji u Bretanji koju tek treba utvrditi.

E2 portal (Ekovjesnik)