ENERGETSKA OBNOVA NAJSTARIJE UŽIČKE ŠKOLE

U obnovu Prve osnovne škole kralja Petra Drugog ulaže se državnih 30, a gradskih 26 miliona dinara. Omogućeno je to budući da je Grad Užice svrstan među 38 gradova i opština izabranih na javnom pozivu u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave.

Ugovor vredan 30 miliona za energetsku sanaciju i rekonstrukciju Prve osnovne škole potpisan je u Smederevskoj Palanci u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović. Užički većnici Nada Jovičić i Miodrag Petković, koji su prisustvovalipotpisivanju, ističu da će ovim najstarija užička osnovna škola konačno biti rekonstruisana, na radost učenika, zaposlenih i svih Užičana.

– Ovaj projekat, vredan ukupno 56 miliona dinara, od višestruke je koristi. Pored boljih uslova za učenike i zaposlene, energetskom sanacijom i rekonstrukcijom dobićemo i mnogo lepši objekat u centru grada. Ovo je još jedan dokaz da težimo ostvarenju cilja: smanjenju aerozagađenja i visokom stepenu energetske efikasnosti javnih objekata – izjavio je Petković, podsetivši da je grad u prethodnom periodu pokrenuo veliki investicioni ciklus energetske sanacije individualnih porodičnih objekata, te da je u tome prepoznat kao lider među lokalnim samoupravama.

Sada je, dodaje, želja da se uz podršku resornih ministarstava i donatorskih fondova zauzme liderska pozicija i kod objekata javne namene.

Nada Jovičić podseća da je zdanje Prve osnovne škole sagrađeno 1884. i da je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, po čijim uputstvima će se raditi obnova. Obuhvata postavljanja nove termoizolacije i fasade, zamenu stolarije i rekonstrukciju grejnog sistema, kao i druge radove.

E2 portal (Politika)