PRVI RECIKLOMAT U SRBIJI KOJI ISPLAĆUJE NOVAC ZA PREDATU AMBALAŽU

Radi unapređenja svojih usluga JKP Šumadija Kragujevac nabavilo je reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada. Reciklomat, prvi u Srbiji ovog tipa, različite vrste otpada, plastične flaše, limenke i staklenu ambalažu pored razvrstavanja i skladištenja, vrednuje, i novčani iznos predate ambalaže učitava na personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice.

JKP Šumadija Kragujevac, tehnološki partner APEX Solution Technology i društveno odgovorna kompanija Globaltel doo, kao sponzor, priključili su se svetskom trendu reciklaže ambalažnog otpada u cilju unapređenja i podizanja svesti građana o recikliranju ali i očuvanju životne sredine, rekao je Andreja Ilić, izvršni direktor Sektora usluga JKP Šumadija.

Pored toga, Smart siti eKG kartica, zahvaljujući partnerima na ovom projektu, dobila je još jednu funkciju. Građani koji recikliraju ambalažu, kao nagradu dobijaju dopunjene personalizovane i nepersonalizovane eKg kartice za vrednost recikliranih sirovina.

Kragujevac je jedan od prvih gradova u regionu koji subvencioniše ekološki svesne pojedince jer čuvaju životnu sredinu, rekao je Ilić i podsetio da su, na više lokacija u gradu, postavljene posude za primarnu selekciju otpada a nedavno jedan deo grada je snabdeven kućnim kantama za reciklažu.

Postavljanjem mašine građani aktivno učestvuju u razvoju i unapređenju komunalnih usluga. Benefite ovakvog načina reciklaže imaju ne samo korisnici javnog prevoza na teritoriji grada već i korisnici telekomunikacionih usluga.

Globaltel doo kao društveno odgovorna kompanija prepoznala je pozitivne efekte ovakvog načina sakupljanja i razvrstavanja ambalažnog otpada pa je Kragujevčanima omogućila i bonus od 3 gigabajta mobilnog 4G interneta za uspešno povezivanje eKG kartice i Globaltel mobilnog broja pozivom na *340* broj eKG kartice #. Uz potvrdu da je uspešno povezan Globaltel i eKG kartice stižu 3 gigabajta mobilnog interneta. Svaki sledeći dinar eKG dopune od reciklaže automatski donosi novih 10 megabajta interneta a na 100 RSD jedan gigabajt, objasnio je Aleksandar Stankov, direktor kompanije Globaltel, mobilnog operatera nove generacije.

Reciklomat je postavljan u ul. Kralja Petra I br. 22 pored ulaza u prostorije JKP Šumadija Kragujevac.

E2 portal   (Kragujevac.rs)