U KINI SE GRADI BOLNICA U KOJOJ JE DEO TERAPIJE – PRIRODA

Arhitekta Stefano Boeri je pobedio na međunarodnom konkursu za izgradnju najvećeg i najinovativnijeg centra za rehabilitaciju u Šendženu, u Kini. Plan je da ovaj centar bude izgrađen u naredne tri godine i predstavljaće „skup zelenih terasa i preklapajućih prostora u održivom sistemu koji spaja prirodu, arhitekturu i biodiverzitet, uključujući i unutrašnje bašte namenjene oporavku“.

Centar će u potpunosti biti posvećen osobama sa invaliditetom od 16-60 godina. Prepoznat zbog inovativnog pristupa problemu invaliditeta, centar je pionir društvenog angažovanja i kohezije. Kombinujući aspekte koji do sada nisu istraživani, poput zelenih površina i otvorene strukture prema gradu, predlog je pobedio na konkursu zbog svog revolucionarnog stava prema problematici.

Uključujući širok spektar funkcija kao što su rehabilitacija, trening, rekreativne aktivnosti, smeštaj, obrazovanje, pilot projekat će takođe imati i sportski centar. U želji da pruži podršku pacijentima u njihovom svakodnevnom životu, centar nudi prostor za takmičenja, individualne i grupne treninge.

Sa druge strane, u području terapijskog krovnog vrta stvara se prostor za vegetaciju, integrisan sa naprednim sistemima za obnovljive izvore energije. Osnovni elementi dizajna, drveće i biljke ogledalo su promenjivih staza i arhitektonskih volumena.

E2 portal   (Archdaily)