PRVI SRPSKI E-BICIKL

Polu-električni ili potpuno električni bicikli se sve više nameću kao rešenje problema urbane mobilnosti i emisije štetnih gasova većih gradova u svetu.

Električni bicikli su namenjeni prevozu od kuće do posla i nazad bez preteranog fizičkog umaranja uz izbegavanje saobraćajnih gužvi u gradskom prevozu i kolonama automobila, kao i traženja mesta za parking. Razlikuju se od mopeda ili skutera po tome što imaju pedale i što pružaju mogućnost rekreacije.

Električni bicikli sve više postaju glavno prevozno sredstvo kurirskih i terenskih službi zbog praktične prednosti lakog manevrisanja u uskim prolazima.

Prednosti e-bicikla

Podatak o uvozu od oko 10.000 automobila prošle godine u Srbiji od čega oko 3.000 samo u Beogradu, uz postojeću saobraćajnu infrastrukturu, dovodi u pitanje njenu izdržljivost, i otvara mogućnost prave eksplozije tržišta ovog vida prevoza.

Po uzoru na svetske metropole, e-bicikli imaju šansu da i kod nas postanu alternativa urbane mobilnosti. Pored očiglednih, podsećamo i na još neke prednosti e-bicikala:

-Cena po jednom punjenju od 10-30 dinara za struju – baterija dugotrajnija i lakše izmenljiva, odvojiva od rama radi punjenja, puni se i tokom vožnje, potrebno je redovno punjenje
-Nije potrebna vozačka dozvola ni osiguranje
-Možete ih voziti svuda, po kolovozu 1m od ivice ili po bici-stazama
-Parkiranje je besplatno (obezbeđivanje: GPS-om, ključem, otiskom prsta, lancem)
-Lako su prenosivi za putovanje drugim vidovima, gradskim prevozom ili vozom
-Važni za fizičku aktivnost i kondiciju, ali i lakše savladavanje uzbrdica.

Spavaš li mirno Gejtsu Bile – „E Prime električni bicikli“

Počeli su pre oko 4 godine iz garaže u beogradskom Miljakovcu, grupa prijatelja-entuzijasta, montirajući baterije iz starih laptopova na prepravljeni „mountain bike“. Okupili su dizajnere i konstruktore (iz bivših državnih giganata), kao i kooperante iz nekoliko srpskih gradova, Mladenovca, Kragujevca, Niša i Beograda, i započeli proizvodnju i prodaju prvog srpskog e-bicikla!

U E Prime-u su komercijalizovali 4 modela e-bicikala sa različitom opremom i opcijama kako bi ih prilagodili obavljanju dnevnih potreba i rekreaciju, kao i u poslovne svrhe:
Experience, Effecto, Effecta (Cargo i Police) i Evo sa limitiranim brzinama do 25 km/h, dometima i do 200km, punjenjem od 1,5h, i akcijskim cenama od 999 eur.

Na proteklom Sajmu automobila i motocikala održanom u Beogradu, proizvođač „E Prime električni bicikli“ iz Beograda bio je jedini iz Srbije i ujedno ponuđač sa najboljim odnosom cena/kvalitet u konkurenciji sa stranim (i dalekoistočnim) kompanijama.
Nedavno su u E Prime-u predstavili „solarne stanice za punjenje“ i „solarne prikolice za e-bicikle“ za potrebe dostave i hitnih službi, a za 2019 najavljeno je lansiranje aplikacije za pametne telefone sa različitim opcijama.

Lični utisci

Za iskusnog biciklistu kakvim se neskromno smatra autor ovih redova, logičan izbor za obavljanje sastanka u centru grada u radno vreme bio je model Experience čije specifikacije navodimo, ali je testirao i Evo, i to ženski model (sa spuštenom gornjom šipkom rama) kakav bi supruga koristila za odlazak u vrtić, nabavku ili banku.

Prilično kul izgleda startovanje Experience-a otiskom prsta ili daljinski sistemom “KeyLessGo” kao i USB priključak koji vam omogućava punjenje „gedžeta“ dok vozite.
Na ekranu možete pratiti parametre vožnje i baterije. U svakom trenutku moguće je odabrati jedan od 3 moda vožnje – pedale za rekreaciju, asistencija za manja naprezanja (nivo 1-5), i elektro pogon. Za pokretanje elektromotora koristite ručku gasa čime postižete brzinu gradskog skutera što vožnju na 29 brda u glavnom gradu značajno olakšava. Sama baterija se lako skida radi lakšeg punjenja.
Off-road vožnja e-bicikla je poseban doživljaj, a možda jednom postane i nova olimpijska disciplina.

Situacija u kojoj jedan 5-godišnji Joca na Banovom Brdu pristaje na zamenu svog e-trotineta za e-bicikl ali samo „ako moze i na pedale“, kao i skoro prirodna reakcija klijenata jedne banke na Novom Beogradu na parkiran e-bicikl (uz uključenu opciju GPS praćenja), govore da je budućnost i za ove „male“ kao i za nas sa sve manjom kondicijom, već stigla.

Tehničke specifikacije E Prime Experience

Ram: „L“ veličina, aluminijum sa čeličnim elementima, ručna izrada
Točkovi: 26“
Suspenzije: Prednja- Zoom 680D/DNM USD-8, Zadnja- Tought shock FDR180mm/DNM 650L 200mm
Kočnice: Shimano BR-M355, M396 Hidraulične kočnice, diskovi 180mm
Menjač: Shimano Tourney TX, 7 brzina
Oprema: Prednje i zadnje LED svetlo sa STOP svetlom i el. sirenom

Pogon: 1.Bez elektro pogona, pedale, 2.Sa elektro asistencijom (nivo 1-5), 3.Samo elektro pogon
Motor: Bez četkica 1000W
Baterija: Li-on 48V (*LG, Panasonic), 900Wh-2000Wh, prenosiva, sa zaštitom protiv krađe, punjenje pri kočenju, vek trajanja 1000 ciklusa (*5 god u zavisnosti od eksploatacije), garancija 1 god
Displej: LCD sa USB konektorom
Startovanje: Ključ ili daljinski sistemom “KeyLessGo”
Punjač: Inverterski 5/10A

Maks. limit. brzina: 25 km/h (*nelimitirano: na ravnom 53 km/h, na uzbrdici 28 km/h)
Maks. domet: Do 70km u osnovnoj, do 200km u naprednoj verziji
Vreme punjenja: 90-180min, u zavisnosti od kapac. baterije i punjača
Težina: 32kg
Nosivost: 120kg
Garancija: 2 god
Boja: Po narudžbini

Kupovina i održavanje

Prodajna cena e-bicikla zavisi od paketa osnovne i dodatne opreme konkretnog modela. E-bicikli se mogu kupiti i uz pomoć beskamatnog kredita sa periodom otplate 24 meseca, a rate su već od 55 eur mesečno. Ako se dvoumite oko kupovine ovog dvotočkaša – zakažite probnu vožnju.

Ako izuzmemo iz jednačine za održavanje e-bicikla bateriju, koja je izmenljiva (i sa cenom koja će u budućnosti padati), ono se manje-više svodi na održavanje jednog bicikla.

E Prime doo izložbeni salon
Milutina Milankovića 1, Novi Beograd
Tel: +381 11 43 20 100
Web: www.e-prime.com