PRVI SVETSKI TRŽNI CENTAR U KOM SU SVI PROIZVODI RECIKLIRANI

Otvoren 2015. godine u gradu Eskilstuna blizu Stockholma, tržni centar ReTuna nastoji da bude još jedan zeleni uzor u Švedskoj, zemlji nadaleko poznatoj po svojoj predanosti recikliranju i zaštiti okoline. Ovaj se tržni centar nalazi odmah pored lokalnog centra za reciklažu, gde posetioci mogu da ostave svoje neželjene i iskorišćene predmete koji će dobiti novi život, novu namenu i dom, tako što će se najpre popraviti ili prepraviti, a zatim distribuirati prodavnicama u tržnom centru.

Takođe, ReTuna nije samo još jedan obični tržni centar, već je i centar za edukaciju, gde se organizuju razni događaji, radionice, predavanja i tematski dani fokusirani na održivost.

Osim što je prvi tržni centar ove vrste, ReTuna takođe podstiče životni stil nultog otpada – kako smanjivanjem osećaja potrebe kupaca za neprestanom kupovinom novih, često nepotrebnih proizvoda, tako i podsticanjem doniranja predmeta koji im više nisu potrebni. Koncept centra ne zasniva se samo na privlačenju ciljne grupe potrošača, već i na promovisanju održivosti, a zahvaljujući tome ovaj švedski tržni centar može da bude uzor mnogim prodavnicama koje svojim poslovanjem podstiču tranziciju prema kružnoj privredi.

E2 portal   (Inhabitat)