RECIKLIRANJE GUMA DONOSI DOBRU ZARADU

Samo jedno preduzeće koje se bavi recikliranjem automobilskih guma zaradilo je za godinu dana blizu 700 miliona dinara, a dobar deo prihoda potiče i od državnih subvencija, jer Srbija daje stimulaciju od 20 dinara po kilogramu.

– U Srbiji se godišnje reciklira oko 53.000 tona guma. Na osnovu programa koji smo sproveli 2013. i 2014, uz pomoć Kraljevine Norveške napravili smo softver koji nam omogućava da tačno odredimo koliko se guma godišnje pojavi na našem tržištu – kaže za Novosti Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Radović objašnjava da se po sadašnjim pravilnicima, gume koje se uvoze nenamontirane na automobile „mere u tonama“, a gume na automobilima u komadima. Radi se na novom pravilniku koji će, najverovatnije, iskoristiti neki od sličnih dokumenata razvijenih zemalja zapada.

– To je bitno i zbog subvencija države, a Srbija daje jednu od najvećih stimulacija u regionu. Guma je veoma profitabilan materijal. Kada se reciklira, može da se iskoristi veoma lako za mnoge namene što opet donosi profit – kaže Radović.

U Srbiji najviše preduzeća koje se bave recikliranjem guma ima na području Vojvodine. Ali, s obzirom na subvenciju države, zagarantovano tržište, lako se može očekivati da se ovaj biznis dodatno razvije na celoj teritoriji.

Ima i planova da se ojača mreža sakupljača, ne samo iskorišćenih automobilskih guma, već i drugih sirovina i to tako što bi se deo subvencija usmeravao i na preduzeća koja će se baviti prikupljanjem.

Cilj je da se sa divljih deponija, iz reka, potoka, šuma, uklone automobilske gume koje bi umesto da uništavaju životnu sredinu, donele zaradu.

Auto-baterije

Šta u Srbiji da rade zasada malobrojni vlasnici hibridnih i električnih automobila sa dotrajalim baterijama?

– Srbija nema pogon za preradu baterija iz tih automobila, ali postoji fond u koji se uplaćuju sredstva prilikom uvoza automobila koji je usklađen sa evropskom praksom takozvanim taksama namenjenim eksploatacionom veku automobila (Life Time Tax) – objašnjava Radović. – Tako da će i taj problem biti rešen u dogledno vreme.

E2 portal   (Novosti)