REKORDNI RAST OIE KAPACITETA U SVETU

Globalno povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije će porasti za trećinu ove godine, na 107 gigavata, što je najveći rast u istoriji. Time će ukupni kapaciteti porasti na više od 440 gigavata u 2023. godini, pokazuje novi izveštaj Međunarodne agencije za energetiku koji podseća da je ta suma ekvivalentna ukupnom energetskom kapacitetu Španije i Nemačke zajedno. Kako se objašnjava, nezapamćeni rast je ostvaren zahvaljujući široj državnoj podršci, višim cenama fosilnih goriva i brigama u vezi energetske sigurnosti.

Novi instalisani kapaciteti u oblasti sunca i vetra će uštedeti potrošačima na tržištu EU 100 mlrd EUR u razdoblju 2021-2023. Cena struje u Evropi bila bi viša za 8% u 2022. bez dodatnih OIE kapaciteta, navodi se u izveštaju.

– Rast je podstaknut visokim cenama struje, kao i povećanom političkom podrškom, posebno u Nemačkoj, Italiji i Holandiji. Mnoge zemlje u Evropi, uključujući Španiju, Nemačku i Irsku će do 2024. godine imati više od 40% OIE kapaciteta u ukupnoj godišnjoj proizvodnji struje – navodi se u izveštaju.

Kina lider, solarna energija u ekspanziji

Rast će se nastaviti naredne godine, a ukupan svetski OIE kapacitet će porasti na 4500 gigavata, što je jednako ukupnoj proizvodnoj snazi Kine i SAD zajedno. Ekspanzija se ne dešava samo u Evropi, već širom svetskih tržišta. Kina je i dalje na vodećoj poziciji i očekuje se da će se upravo u ovoj zemlji razviti 55% novih OIE kapaciteta 2023. i 2024. godine. Očekuje se rast i u Indiji i SAD u naredne dve godine.

Dve trećine ovogodišnjih novih kapaciteta čine projekti u oblasti solarne energije. Ekspanzija velikih solarnih sistema praćena je rastom malih, a visoke cene energije stimulišu razvoj solarnih panela na krovovima.

Nakon nekoliko teških godina u kojima je rast bio usporen, vidljiv je i oporavak u oblasti energije vetra. Očekuje se rast za 70% u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zbog završetka projekata koji su bili odlagani zbog pandemije. Ipak, dalji rast u 2024. godini zavisiće od podrške vlada u vidu dozvola i aukcija, navodi se u izveštaju.

E2 portal (eKapija)