RENOVIRANJE

Krećete u renoviranje doma, jer želite da izgleda osveženo i da bude udobniji za stanovanje. Važno je da sam projekat krenete od nule. Ako želite da uštedite novac, možete i sami da napravite detaljan plan kako želite da izgleda vaš novi dom. Ključ uspešnog renoviranja je efikasno planiranje celog procesa.

Važno je da se fokusirate kako na celu sliku, tako i na deo po deo. Ukoliko angažujete arhitektu, on će proceniti vaše zahteve a onda sprovesti u delo vaše želje. U tom slučaju, neophodno je da naznačite krajni cilj izgleda svake prostorije u kući. Nakon toga, pređite na budžet. Pošto svakako želite da ekonomično renovirate svoj dom, važno je da donesete odluku o krupnim promenama koje su neophodne, ali i da vidite koja je krajnja granica vašeg budžeta.

Zatim, započnite istraživanje. Bićete iznenađeni koliko opcija imate za izgled vašeg novog doma. Obavezno uporedite cene nameštaja ako kupujete novi, nemojte da kupujete „na prvu loptu“. Ne kupujte odjednom, nego korak po korak.

Vrata ostavljaju prvi utisak – ako niste u mogućnosti da promenite vrata, ili su vaša postojeća vrata u dobrom stanju, onda treba da ih vratite. Ona utiču takođe i na osvetljenje vaše prostorije, i vodite računa o sledećem: ako imate mračnu prostoriju, koju god boju da stavite na zidove, plafon i vrata obojite u 50% svetliju nijansu te boje.

Boje utiču na osvetljenje – prilikom renoviranja vaše kuće, možete da odaberete potpuno drugačije boje od onih koje ste prethodno imali. Ako vam se uklapa u budžet, odlučite se za crno-belu paletu, koja domu daje sofisticiran izgled, i nikada ne možete da pogrešite sa te dve boje.

Male sobe – ne moraju da izgledaju malo da bi vaša prostorija izgledala veće, koristite ogledala. To je jeftina tehnika, a prostor izgleda mnogo veće.

Kuhinja i ostava – kada renovirate kuću, verovatno se i trudite da se rešite nepotrebnih stvari ali i da iskoristite kuhinju do maksimuma. Da biste to uradili u okviru budžeta, probajte da uz pomoć recikliranih materijala napravite što više ormarića i polica za odlaganje. Niko ne zna vaš prostor u kuhinji dobro kao vi sami, tako da pravljenjem kuhinjskih ormara od iskorišćenog materijala ste sigurni da pravite ono što vam je zaista neophodno. Ako već imate dovoljno ormarića, razmislite samo da ih malo osvežite bojom da bi izgledali kao novi.

Svetlo dolazi kroz prozor – postavite velike prozore. Ako ipak nemate dovoljan budžet za menjanje prozora, igrajte se bojama i ofarbajte prozore u nijansu svetliju od ostatka prostorije, kako biste maksimalno povećali svetlost.

Renoviranje kupatila – krenite u potragu i bićete iznenađeni koliko povoljnih proizvoda možete da nađete za vaše kupatilo. Ako ne nameravate da kompletno menjate izgled kupatila, promenite makar boje u njemu, postavite novi tuš i sl.

Renoviranje poda – renoviranje poda može da bude prilično skupo, pogotovo ako ste ograničeni budžetom. Ako vam je to neizvodivo, onda pokušajte da renovirate sve ostalo prema dizajnu poda.

Ključ za renoviranje ili preuređenje kuće je da osmislite cilj i da napravite u celosti sliku kako želite da šta izgleda, a onda da krenete korak po korak, kao što je već pomenuto.

E2 portal