7 NAČINA ZA UŠTEDU VODE I SMANJENJE VODENOG OTISKA

Kada je reč o uštedi vode, male promene mogu imati veliki uticaj. Ali, mnogi od nas ne razmišljaju o nestašici vode, osim ako nisu velike vrućine. Bilo da je ekstremna vrućina ili ne, vodovodni sistem je preopterećen, i uz klimatske promene, može da dođe do još većih problema. Evo nekoliko načina kako vi možete da doprinesete uštedi vode.

Prema izveštaju udruženja „Prijatelji Zemlje“ 97,5% svetske vode je u okeanima i morima, što znači da je preslana za ljude. Preostalih 2,5% je uglavnom u ledenim kapama, tako a se svi oslanjamo na malu količinu slatke vode, da bismo preživeli. Voda nije samo za piće, koristimo je za kupanje, čišćenje, pranje, za proizvodnju svega, od useva do odeće.

Predstavljamo vam 7 načina za uštedu vode, koje možete odmah da primenjujete, a uz to i da štedite novac.

Promenite način ishrane

Potrebno je mnogo vode za uzgoj, preradu i transport hrane. Za uzgoj životinja je takođe potrebno mnogo vode. Da biste smanjili vodeni otisak, smanjite potrošnju mesa i mlečnih proizvoda, prebacite se na lokalne prodavnice, i uzgajajte hranu u svojoj bašti (ko je u prilici). Na ovaj način ćete smanjiti potrošnju vode, a i biće manje otpada od hrane.

Napravite plan za vašu baštu

Ako imate baštu, zalivajte biljke rano ujutru ili na kraju dana, da voda ne ispari odmah na suncu. Pazite kako zalivate, bitno je da koren biljke dobije dovoljnu količinu tečnosti. Ako ručno zalivate, smanjujete potrošnju vode za 33%. Ako postavite burad za hvatanje kišnice, možete da uštedite do 5000 litara vode godišnje.

Zatvarajte slavinu

Kada ostavite vodu da teče dok perete zube, u proseku potrošite oko 6 litara vode. Dok se tuširate, trošite oko 17 litara. Zato zatvarajte vodu dok perete zube, i vodite računa koliko dugo se tuširate.

Uključujte punu veš mašinu

Kada perete veš, sačekajte da se nakupi dovoljna količina, da mašina bude puna. To ne samo da štedi vodu i električnu energiju, nego dovodi i do manjih računa za komunalne usluge.

Koristite mašinu za sudove

Možda je teško da poverujte, ali mašina puna sudova će potrošiti manje vode nego da perete sudove ručno. Ako koristite energetski efikasne uređaje, uštedećete još više.

Perite kola kod kuće  

Ako imate travnjak ispred kuće, probajte tu da perete svoj automobil, jer istovremeno zalivate travu. Dok ribate automobil, zatvorite vodu, na taj način možete da uštedite oko 400 litara vode.

Reciklirajte kocke leda

Ako vam ostanu kocke leda u piću, stavite ih u kućnu biljku, umesto da ih bacate u sudoperu. Kada perete voće i povrće, sačuvajte tu vodu za zalivanje biljaka.

 

E2 portal   (Inhabitat)