ROTERDAM JE DOBIO NAJVEĆI ZELENI KROV U HOLANDIJI

Od maja 2020. Roterdam je službeno postao dom najvećeg, ali i najdužeg zelenog krova u Holandiji. Drugi najveći grad ove ekološki vrlo osvešćene zemlje, do sada je realizovao ceo niz ambicioznih projekata zaštite životne sredine kako bi već do 2025. godine pokušao da postane klimatski otporan grad.

Novi krovna bašta proteže se na površini od čak 7.600 kvadratnih metara i predstavlja najnoviju od brojnih zelenih inicijativa zbog kojih se Roterdam smatra jednim od najvećih predvodnika u inovativnom urbanom dizajnu. Ovaj zeleni krov dodatno će ozeleniti grad i učiniti ga otpornijim na poplave, zadržavanjem vode tokom razdoblja obilnih kiša.

Osim toga, nove zelene površine vrlo su važne za upijanje CO2, ali i za biodiverzitet, jer će ovaj zeleni krov postati pravi magnet za pčele, leptire i ptice.

Ovaj veliki stambeni kompleks, poznat pod nazivom Peperklip zbog oblika koji podseća na veliku spajalicu, dom je za oko 1.300 stanovnika Roterdama koji žive u 549 njegovih stambenih jedinica.

Bez direktnog pristupa zelenom krovu

Stanovnici kompleksa ipak neće imati direktan pristup zelenom krovu, ali svakako će koristiti prednosti toplotne izolacije i prevenciju od poplava koje ova krovna bašta omogućuje. Bujno zelenilo pomaže u regulaciji sobnih temperatura hlađenjem intenziteta sunčevog zračenja u letnjim mesecima, i čuvanju toplote u zimskim mesecima.

Osim toga, jedna od glavnih funkcija zelenog krova je apsorbovanje vode tokom razdoblja obilnih kiša. Ekološka održivost postala je važna odrednica života stanovnika Roterdama, jer ovaj lučki grad, kao i gotovo 40 odsto teritorije Holandije, leži ispod nivoa mora, zbog čega se upozorenja naučnika o očekivanom podizanju nivoa mora shvataju vrlo ozbiljno. Gradska uprava Roterdama zbog toga podstiče stanovništvo, a posebno decu na izražavanje stavova o važnosti održivog razvoja, i kompleks Peperklip se oslikava muralima na tu temu. Takođe, posebni timovi energetskih stručnjaka savetuju stanare kako mogu da poboljšaju energetsku efikasnost kompleksa.

E2 portal   (Ekovjesnik)