UVOĐENJE 5G MREŽE MOŽE DRASTIČNO DA POVEĆA POTROŠNJU STRUJE

Ako se infrastruktura za 5G mrežu rasporedi na isti način kao što je to bio slučaj sa 3G i 4G mrežama, potrošnja struje će se drastično povećati, upozorava švedska kompanija Erikson, a prenosi Euractiv.

Izveštaj ukazuje i na odgovornost industrije telekomunikacija koja treba da razvije 5G bez dodatnog povećanja potrošnje energije, u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

„Neki provajderi su čak procenili da bi potrošnja energije mogla da se udvostruči kako bi se zadovoljili sve veći zahtevi u saobraćaju, uz poboljšanje postojeće mreže i uvođenje 5G. To nije održivo, sa aspekta troškova i zaštite životne sedine“, naglasio je Erik Ekuden iz Eriskona.

Sa druge strane, dodaje da 5G mrežu odlikuju izvesni standardi u uštedi energije, pa je po tom pitanju ona sofisticiranija od prethodnih.
To se, kako dodaje, pre svega odnosi na „sleep mode“ režim uređaja i efikasniji način prenošenja podataka, što dosta pomaže u racionalnoj potrošnji energije.
„Te prednosti i novi pristup u uvođenju mreže mogu da pomognu da se prenos podataka bude četiri puta veći bez uvećanog utroška energije“, naglašava Ekuden.

Direktor održivosti u Eriksonu Mats Pelbak Šarp podsetio da uvođenje svake nove mreže donosi značajno uvećanje potrošnje energije.
„To ne sme da se desi kada lansiramo 5G. Moramo da smanjimo potrošnju energije“, naglasio je Pelbak Šarp.

ŠTA KAŽE EVROPSKA UNIJA
Evropska komisija nastojala je da ubrza razvoj 5G, omogućila je postavljanje njenih antena bez pojedinačnih dozvola, uz poštovanje propisa.
Naglašava se i doprinos 5G novim uslugama u zdravstvu, energetici, saobraćaju i obrazovanju, smanjenju energetske potrošnje.
Prilično optimistički zvuči i prognoza da će 5G mreža koristiti 90 odsto manje energije po jednom bitu od 4 G mreže.

„Prethodnim promenama često su se zadržavali postojeći mrežni sastavi uz dodavanje nove opreme, odnosno način izgradnje mreže mora da se promeni“, naveo je Erik Pelbak Šarp iz Eriskona.

On ukazuje da je ono što EU ističe kao značajne činjenice nije pravi put za uvođenje 5G.
Važno je, kako naglašava, utvrditi gde se podaci najviše koriste, dimenziju opreme koja je neophodna na tim lokacijama i mesta gde su najveće dnevne varijacije u saobraćaju.
Shodno tome inženjeri iz Eriskona navode četiri smernice za izgradnju infrastrukture 5G mreže, koje treba slediti kako bi se uštede zaista postigle.

1. Zamena postojeće mrežne aparature.
2. Aktivirati softver za uštedu energije.
3. Izbegavati glomazni hardver i sa tim u vezi uzeti u obzir potrebe određenog područja radi uštede energije.
4. Koristiti veštačku inteligenciju za upravljanje infrastrukturom.

„Sa druge strane, ako je tehnologija za 5G izgrađena na isti način kao dosadašnja tehnologija, utrošak energije značajno će porasti“, upozorio je.
Euractiv navodi i da se veće brzine u prenošenju podataka kod 5G mreže očekuju za pet godina, kada će ta mreža raditi na većim frekvencijama.

E2 portal   (Nova ekonomija)