SAN FRANCISKO DOBIO MINI AUTOBUSE BEZ VOZAČA

San Francisko je pokrenuo „autonomni šatl“ manje od nedelju dana, pošto su kalifornijski regulatori odobrili proširenje „robotaksija“ uprkos zabrinutosti za saobraćaj i bezbednost.

Besplatni minibus-šatl će saobraćati svakodnevno fiksnom rutom koja se zove „Petlja“ oko ostrva Trežr, na mestu nekadašnje američke Mornaričke baze usred zaliva San Franciska. „Petlja“ ima sedam stanica, povezujući stambene četvrti sa prodavnicama i društvenim centrima. Na ostrvu živi oko 2.000 ljudi.

Potpuno električno vozilo koje nema vozačko sedište ili volan, ima „pratioca“ koji može da upravlja minibusom ručnim upravljačem ako je potrebno. Okrug nudi taj prevoz kao deo pilot-programa finansiranog iz grantova za procenu kako autonomna vozila mogu da dopune sistem javnog prevoza.

“ ‘Pratilac’ u vozilu doprinosi da se svi osećaju prijatno“, rekla je Tili Čang, izvršna direktorka Uprave za saobraćaj okruga San Francisko. „Ovo je za sada samo demonstracija da vidimo kako to izgleda i kako funkcioniše šatl bez vozača na mestu s malo saobraćaja i malom brzinom“, rekla je ona.

San Francisko je jedan od sve većeg broja gradova sveta koji testiraju bezbednost i potencijal samovozećih vozila da bi transformisali javni prevoz.

Šatlovima upravlja Bip, kompanija sa sedištem u Orlandu na Floridi koja je vodila slične pilot-programe u više od deset mesta u SAD, uključujući Zoološki vrtu u Majamiju, Kliniku Mejo i Nacionalni park Jelouston.

„Ovi šatlovi su napravljeni za kratke rute, a ne da zauzmu mesto autobuskog sistema“, rekla je menadžerka projekta „Bip“ Šeli Karan. „Autonomno vozilo reaguje brže od čoveka i nudi pouzdaniju uslugu jer mu ništa ‘ne skreće pažnju’ „.

E2 portal (Beta)