SAVETI ZA IZOLACIJU KUĆE TOKOM ZIME

23

Da biste uštedeli nad troškovima komunalnih usluga, a da bi zima u vašem domu bila prijatna za vas i vašu porodicu, uverite se da vam je dom dobro izolovan.

Ako ste se i pitali ranije da li vam je kuća dobro izolovana, odgovor ste mogli da dobijete tokom ove zime. Da biste izbegli ogromne račune za grejanje, možete i sami da uradite nekoliko stvari.

Menjajte filtere za grejanje i hlađenje jednom mesečno, pogotovo ako klima uređaj uključujete tokom zime da vas greje. Ne samo da će to pomoći kvalitetu vazduha, već će vaš sistem raditi efikasnije ako su filteri očišćeni. Sklonite nameštaj dalje od ventilacionih otvora, kako biste obezbedili što bolji protok vazduha.

U kojim prostorijama provodite najviše vremena? Ako možete da podešavate temperaturu, održavajte je tamo gde je najpotrebnija, ne dozvoljavajte da se rasprši kroz neiskorišćeni prostor.

Proverite da li vam ulazna vrata propuštaju vazduh. Zapečatite sve pukotine oko vrata.
Postavite dodatni sloj izolacije oko prozora i vrata. Poboljšajte R-vrednost neizolovanih vrata sa plastičnom folijom, koja se ugrađuje pomoću dvostrane trake i fena.

Izolujte potkrovlje. Ovo je i najskuplja stavka, ali možete da budete sam svoj majstor. Ako imate grede na plafonu, između njih možete da ubacite sloj izolacije.

Izolujte cevi u podrumu, tako da toplota iz cevi ne greje podrum pre nego što stigne do vašeg životnog prostora.

E2 portal