SAVETI ZA KUPOVINU ENERGETSKI EFIKASNE KUĆE

Kupovina energetski efikasne kuće može da bude velika investicija koja će vam dugoročno uštedeti mnogo novca na potrošnji električne energije, a povećaće prodajnu vrednost vašeg doma, ukoliko se odlučite na taj korak. Povećanjem svesti potrošača o pitanjima životne sredine, raste i potražnja za energetski efikasnim domovima, ali je pre takve kupovine potrebno da se „naoružate“ savetima. Na taj način ćete pronaći savršenu kuću a uz to, moći ćete da pregovarate o najboljoj ponudi.

Ako angažujete agenta za nekretnine, što je dobra ideja, osim ako niste odično upoznati sa tržištem nekretnina, tražite onog ko ima iskustva sa „zelenim“ kućama. Neki od njih su prisustvovali sertifikovanim programima za prodaju takvih kuća, a neki jednostavno imaju iskustva na osnovu prethodnih prodaja. Agenta obavezno pitajte za prethodna iskustva, vrstu kuća na tržištu, kao i za preporuke.

Neke kuće mogu da budu sertifikovane od strane nezavisnih ili vladinih agencija, i na taj način ukazuju da su energetski efikasne. Kao na primer, LEED standard za domove, EnergyStar i Passive House Standard. Ako kuća poseduje sertifikat, tražite da vidite dokumentaciju, jer ćete imati konkretne informacije o potrebnim standardima. Kuće koje nemaju sertifikat, nisu nužno loše, već samo treba da se pažljivo procene.

Energetski efikasne kuće treba da budu dizajnirane na način da maksimalno iskoriste efikasnost. To uključuje prvenstveno dobru izolaciju, koja leti hladi, a zimi greje, i na taj način je smanjena količnia energije koja se potroši na dodatno hlađenje, odnosno, grejanje. Možete da zatražite da se izmeri koliko se toplote izgubi i gde se u kući nalaze izvori primarnih gubitaka.

Drugi faktor je lokacija kuće, ne samo u smislu dela grada, nego i bukvalno. Kakav je položaj kuće, da li su prozori okrenuti ka jugu da uhvate što više sunca, dok prozori na severu nisu baš poželjni. Uređena zemljišta imaju tendenciju da budu više energetski efikasna, pogotovo uz drveće i žbunje koji deluju kao hladnjak za kontrolu temperature oko kuće, sve dok se ne nalaze preblizu kuće. Ako je stablo previše blizu kuće, može da baci senku na nju, i teže se zagreva zimi.

Manje kuće imaju tendenciju da budu energetski efikasnije, što je još jedna stvar koju treba imati na umu.

Takođe, treba da se raspitate oko grejanja i hlađenja, i kakvi su sistemi instalirani. Dobro izolovana kuća treba da troši manja energije za grejanje i hlađenje u celini, a najbolji sistemi će biti dizajnirani da rade i daju maksimalnu uštedu. Sami uređaji su druga stvar, neki su efikasniji od drugih, a njihova zamena može da bude veoma skupa. Neki drugi mogu da imaju sertifikat kroz programe energetske efikasnosti, što može da bude veoma primamljivo.
Dok tražite potencijalne energetski efikasne kuće, zapamtite da ne morate da živite baš u onakvoj kući kakvu kupite, sve je podložno promenama, i preuređenju. Možda nemate dovolno novca da kupite sertifikovanu energetski efikasnu kuću, ali zato možete da priuštite neku drugu, koja će uz male modifikacije postati vaša energetski efikasna kuća snova.

E2 portal