SAVETI ZA PREUREĐENJE POTKROVLJA

Ako vam je potreban dodatni prostor- nova spavaća soba, igraonica za decu, pogledajte prvo postojeću kvadraturu. Ukoliko živite u kući, renoviranje potkrovlja je najčešći i najpametniji način renoviranja doma, bez preteranih troškova. Pročitajte naše savete kako da od potkrovlja napravite sigurno, efikasno i prijatno mesto za boravak i život.

Prvo proverite da li je uopšte izvodljivo pretvaranje potkrovlja u sobu. Važno je da plafon bude dovoljno visok da bi prostor bio upotrebljiv. Ukoliko nemate odgovarajuće krovne prozore, važno je da ih ugradite. Ako ćete potkrovlje koristiti kao sobu, morate da imate i izlaz u slučaju požara. Potrebno je da uradite dodatno ojačanje poda, kako bi izdržao nameštaj; preporučuje se postavljanje podnih gredica.

Ono što je najvažnije pri pretvaranju potkrovlja u stambenu jedinicu jeste dobra izolacija. Pošto se nalazi odmah ispod krova, prostor će gubiti toplotu i hladan vazduh znatno brže od ostalih delova kuće. Izolaciju krova je najbolje uraditi PUR penom, jer pravi mnogo čvršću barijeru za gubitak toplote, odnosno hladnoće.

Prostor koji nema punu visinu možete da koristite za skladištenje stvari, možete sami da napravite male police, komode. Izbegnite dodatni nameštaj u potkrovlju koji može da zauzme mnogo mesta, nego koristite sve uglove u potkrovlju.

Ako će vaše potkrovlje imati i kupatilo, neophodno je da ga postavite iznad kupatila na spratu ispod, kako biste smanjili troškove.

Što se bojenja zidova tiče, potrebna su 2-3 premaza da se prekriju novi panel zidovi. Najbolja opcija je bela boja, koja prostor čini većim, a naročito je pogodna za potkrovlja, da ih „otvori“ još više. Na podu su poželjni tepisi da ublaže buku u prizemlju.

Ako nemate stepenište u potkrovlju, moraćete da napravite mesto za postavljanje istog, bilo da su u pitanju spiralne ili pravilne stepenice. Spiralne stepenice štede prostor, jer je za njih potrebno 65cm širine, dok je za ravne potrebno 90.

U potkrovlju su vam neophodne i električne instalacije; ako ćete imati samo jednu sobu bez dodatnih prostorija, potreban vam je najmanje jedan osigurač.

Kako god da odlučite da iskoristite potkrovlje, pre same adaptacije i preuređenja je važno da se konsultujete sa stručnjacima, pre nego što krenete da radite bilo šta na svoju ruku.

E2 portal