SAVETI ZA UŠTEDU ENERGIJE TOKOM LETNJIH MESECI

Isključite klima uređaj pre nego što napuštate kuću na duži vremenski period. To je jednostavan način za manju potrošnju energije. Takođe, vodite računa da redovno čistite filter vašeg klima uređaja, pošto prljavi filteri uzrokuju da klima radi više, koristeći više energije.

Ne držite dugo otvorena vrata frižidera, već ih zatvarajte što brže. Takođe, izbegavajte stavljanje toplih proizvoda u frižider, već ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Zagrevajte hranu, ne kuću. Mikrotalasna pećnica je mnogo efikasnija i brža od rerne, pa je samim tim i preporučljivija za korišćenje tokom vrelih letnjih meseci, a naročito u situacijama kada je neophodno da uključite i klima uređaj.

Odaberite odgovarajuće zavese. Zavese, roletne, žaluzine drže vrele sunčeve zrake dalje od vašeg doma. Takođe, ako imate listopadno drveće u blizini kuće (naročito na jugu i zapadu), ono će dodati senku i proizvesti isti efekat kao i zavese ili roletne, uz dodatni bonus- na jesen kada opadne lišće, sunčeva svetlost će biti dobrodošla u hladnijim mesecima.

Iskoristite snagu sunca. Tokom leta ne koristite mašinu za sušenje veša, već veš sušite napolju (ako za to imate uslove). Nema ništa bolje od besplatne energije.

E2 portal