VAZDUH ŠIROM EVROPE I DALJE VEOMA ZAGAĐEN

Većina država članica EU-a nije na putu smanjenja zagađenja vazduha i njegovih efekata na zdravlje građana do 2030., saopštila je pre nekoliko dana Evropska komisija.

Ocenom prvih programa država članica namenjenih kontroli emisija u vazduhu, utvrđeno je da su potrebna poboljšanja u sprovođenju novih evropskih propisa o čistom vazduhu. Države članice treba da intenziviraju nastojanja u svim sektorima, kako bi obezbedile čist vazduh za svoje građane, i sprečile bolesti respiratornog sistema i prerane smrti uzrokovane zagađenim vazduhom.

Prema prvom izveštaju Evropske komisije, postoji mogućnost da većina država članica ne ispune svoje obaveze smanjenja emisija za 2020. ili 2030.godinu. Iako su u nekim državama članicama primetne dobre prakse koje bi trebalo da budu primer ostalima, iz izveštaja je vidljivo da su potrebne dodatne mere kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

Potrebno je više sinergija sa klimatskom i energetskom politikom, uz njihovo dodatno praćenje, što je i u skladu s pristupom iz Evropskog zelenog plana.

E2 portal