SAVETI ZA UŠTEDU ENERGIJE TOKOM ZIME

  • Kamini na drva mogu da ugreju prostor, ali više toplote ode kroz dimnjak. Ako imate moderan kamin sa dovodom hladnog vazduha spolja, potrudite se da bude opremljen hermetički zatvorenim vratima. Ako imate stariji kamin, koji koristi za sagorevanje vazduha iz prostorije, opremite ga vratima koja imaju operativne otvore. I držite otvorene ventile dok gori vatra u kaminu. U suprotnom, toplota iz kuće će samo da se isisava. Hermetički zatvorena vrata imaju zaptivke da zaustave curenje vazduha. Cene su skuplje nego kod običnih vrata, ali uz njih plaćate i uštedu energije.
  • Ako želite da povećate toplotu u vašem domu, da kompenzujete to što imate loše prozore, razmislite o štepanim zavesama, koje mogu da povećaju bar malo toplotu u vašem stanu. One su dostupne u više boja, dezena i veličina. Postavljaju se za manje od 10 minuta na postojeći šipku za zavesu.
  • Što se grejanja tiče, svi znamo da je najjednostavniji rezon- smanjite termostat i uštedećete novac. I to je tačno. Za svaki stepen možete da uštedite 1% na računu za struju. Ali, obaranje toplote nije baš tako jednostavno; morate da nosite više odeće. Rešenje? Koristite dodatno grejanje u prostoriji gde se cela porodica okuplja, npr. u dnevnoj sobi. Električne grejalice su najlakši i najbrži način grejanja. Sušač za peškire u kupatilu takođe može da bude izvor toplote i mali grejač prostora.
  • Stalno otvarajte roletne i zavese na južnoj strani kuće, da biste imali što više sunčeve svetlosti. To je ujedno i najjeftinija vrsta grejanja! Noću, zatvorite roletne i navucite zavese da zadržite toplotu unutar prostorije što je duže moguće.
  • Prozori su glavni izvor gubitka toplote, tako da je izbor kvalitetnih prozora najvažniji za uštedu energije, jer na taj način štedite i do 50%.
  • Pragovi su obično slabo izolovani, i propuštaju vazduh. Proverite pragove, i popunite rupe silikonom, značiće bar malo.
  • Ako je vaš dom izložen promaji, proverite gde su termalna curenja vazduha uz pomoć infracrvenog termometra. To je ručni alat na baterije, koji koristi infracrvene senzore da identifikuje koja mesta u kući su toplija, odnosno hladnija od ostalih, što označava curenje vazduha i lošu izolaciju.
  • U većini domova, a pogotovo u starijim kućama, izolacija potkrovlja je veliki problem. Trebalo bi da kod ulaznih vrata u potkrovlje proverite koliko izolacije imate, i ukoliko je ona ispod minimuma, da dodate još i na taj način smanjite račune za grejanje. Izolaciju najlakše možete da dodate pumpanjem u zidne šupljine.
  • Pouzdan način da pronađete gde vazduh curi i da otkrijete probleme sa izolacijom jeste da obavite energetski proračun. Proračun traje dva do tri sata i koristi se test-ventilator na ulaznim vratima i infracrvene kamere da se identifikuju curenja i da se unapredi energetska efikasnost. Na kraju dobijete detaljan spisak šta možete da učinite da smanjite troškove i da potrošite manje energije.

E2 portal