PLUTAJUĆA SOLARNA ELEKTRANA U ALPIMA

Solarna elektrana kompanije Romande Energie osvojila je prestižnu švajcarsku nagradu Watt d’Or i to kao najbolja inovacija u području obnovljivih izvora energije za 2020. godinu.

Nagrađena je njihova plutajuća solarna elektrana koja se nalazi na jezeru Lac des Toules u švajcarskom Valaisu, i to na nadmorskoj visini od 1.810 metara. Ovo jezero već služi za potrebe hidroelektrane, ali na njemu se poslednje dve godine prikuplja i solarna energija. U švajcarskim Alpima sunčevo zračenje je jače, a zimi sneg dodatno reflektuje sunčevu svetlost. Ovakvi jedinstveni uslovi omogućuju još efikasnije delovanje solarnih panela, koji na nižoj nadmorskoj visini mogu da prikupe 50 odsto više energije od sličnih plutajućih solarnih elektrana.

Plutajuće solarne elektrane imaju velik potencijal, a ovaj pilot projekat tek treba da se dokaže tokom probnog perioda od dve godine. U njegov je razvoj uloženo više od 2,2 miliona evra, a sama izgradnja trajala je šest godina i deset meseci. Prvi rezultati ohrabruju, zbog čega Romande Energie 2022. godine planira da proširi postrojenje i proizvodi 22 miliona kWh električne energije, što je ekvivalent prosečnoj potrošnji 6.100 domaćinstava.

E2 portal   (France24.news)