SAVETI ZA UŠTEDU

Životni troškovi svakodnevno rastu, a na žalost većina naših plata je ostala ista. U situaciji kada je sve teže spajati kraj sa krajem i krajeve meseca, smanjenje troškova postaje neophodno. Ponekad i svest o ekološkom ponašanju može lako ići ruku pod ruku sa smanjivanjem kućnih troškova.

3 načina kako da smanjite svoje kućne račune
Prebacite se na obnovljive izvore energije
Obnovljivi izvori energije su odličan izbor iz očiglednih razloga i bilo da planirate instaliranje solarnih panela ili druge generatore obnovljivih energija, za vaše domaćinstvo to će sigurno predstavljati veliki inicijalni trošak ali će vam na duže staze uštedeti veću količinu novca za račune za struju.
Ako sami budete proizvodili energiju nećete za nju morati da plaćate elektrodistribuciji već ćete moći i da neiskorišćene viškove prodajete nazad elektrodistribuciji.

Da li vaš frižider previše hladi?
Nabavite termometar za frižider (možete ih naručiti i preko interneta) i iskoristite ga za testeiranje temperatura vašeg friza i frižidera. Frižider treba da bude podešen da radi između od 2-4C – nešto više i rizikujete pojavu bakterija; a friz bi trebalo da radi na temperaturama između -18 i -15C. Mnogi od nas podešavaju temperature mnogo niže jer veruju da će namirnice tako trajati duže a u stvari, samo 10C niže nego što je potrebno povećava potrošnju struje za 25%.

Koristite mašinu za pranje sudova, ali stvarno!
Olakšajte sebi život i koristite mašinu za pranje sudova. Ovo ne zvuči baš “zeleno” ali sve dok je punite do kraja mnogo je enrgetski efikasnija nego ručno pranje; ako posedujete sudo mašinu višeg energetskog razreda ona će potrošiti oko 15 litara vode po jednom pranju dok će za ručno pranje biti potrebno oko 90 litara – na godišnjem nivou to je ušteda od oko 19 tona vode i oko 230 sati pranja.

Da li ste znali?
Šporeti
Indukcione ploče za kuvanje kombinuju kraće vreme kuvanja i manju potrošnju – 60 % u odnosu na klasične grejne ploče! Pošto direktno zagrevaju sadržaj posude, izuzetno smanjuju gubitak energije.

Frižideri
Stari frižideri, iz vremena pre uvođenja energetskih nalepnica, trošili su istu količinu električne energije kao tadašnji električni radijatori. Danas potrošnja frižidera razreda A+ odgovara potrošnji jedne sijalice!

Mašine za pranje veša
Mašine za pranje veša su 1985. godine trošile 132 litra vode po ciklusu, a danas samo 50 litara. 90 % energije, koju potroši mašina za pranje veša po ciklusu, odlazi na zagrevanje vode!

Mašine za pranje sudova
Kod svakodnevnog pranja sudova u mašini, umesto na ruke, domaćinstvo uštedi približno 12 m3 vode, što je jednomesečna potrošnja četvoročlanog domaćinstva u kući, odnosno 200 tuširanja.

Energy Star
Prilikom kupovine obratite pažnju da li aparat ima oznaku „Energetske zvezdice“. Ona mora biti istaknuta na samom aparatu, i na kutiji u kojoj je upakovan, i na pratećoj dokumentaciji. Obavezno zatražite od prodavca da vam pokaže znak. Ako znak ne može da se pronađe, onda se radi o energetski neefikasnom aparatu. Ne zaboravite, aparati sa znakom „Energetske zvezdice“ NISU obavezno i skuplji od onih bez „Energetske zvezdice“, jer cena zavisi od mnogih drugih faktora. Zapamtite, uvek možete da birate – birajte energetski efikasne uređaje i aparate.

Potrošnja aparata u domaćinstvu
Štednjom energije smanjujemo troškove domaćinstva, štedimo energiju za buduće generacije i sprečavamo zagađenje prirode. Saznajte pravo stanje potrošnje Vaših kućnih aparata.

Kotlovsko grejanje (16000-40000 Wi za 1,5 do 4 min potroši 1kWh)
■ Računajući sa samo tri sata dnevnog korišćenja, kotao snage 16 kilovata tokom pet jesenjih i zimskih meseci potroši 7.200 kilovat-sati.
■ Kućni aparat koji troši daleko najviše električne energije i pravi najveća opterećenja i poremećaje u niskonaponskoj mreži je kotao.

TA peć/Grejalica (2000-6000 W za 10 do 30min potroši 1kWh)
■ Tokom zime TA peć, pri racionalnom korišćenju, potroši oko 60% ukupne električne energije jednog domaćinstva.
■ Ne dozvolite da toplota odlazi iz sobe! Kad je hladno, držite vrata i prozore što duže zatvorenim. Proverite da li vrata i prozori dobro zaptivaju; izolacione trake su jedno od rešenja za očuvanje toplote, koje je jeftino u odnosu na dobitak.
■ Većina grejalica ima bar tri nivoa angažovane snage.
■ Ne ostavljajte uključene grejalice ako duže vreme nećete biti u toj prostoriji. Osim što rasipate energiju, povećavate šansu da dođe do požara.
■ Pre spavanja, smanjite temperaturu na termostatu. Zdravije je, a i uštedećete.
■ Ako nameravate da napustite sobu na duže od tri sata, smanjite temperaturu na termostatu.
■ TA peć punite samo noću.

Klima uređaji (2000-5000 W za 12 do 30min potroši 1kWh)
■ Klima uređaji su veliki potrošači električne energije. Centralizovani sistemi za klimatizaciju troše oko 10 kilovat-sati, a kod nas najrasprostranjeniji, tzv. split-sistemi, za jedan sat potroše 1-3 kilovat-sata.
■ Instalirajte klima uređaj van direktnog dometa sunčeve svetlosti

Bojler (1500-2500 W za 20 do 40min potroši 1kWh)
■ Na bojler u kupatilu otpada oko 15% električne energije koja se potroši u domaćinstvu
■ Da bi bio korišćen na najefikasniji način, podesite ga na temperaturu između 50 i 55 C .
■ Izbegavajte kupanje u kadi napunjenoj vodom. Za tuširanje treba mnogo manje tople vode.
■ Isključite bojler kada napuštate stan na duže od jedan dan.
■ Protočni, kuhinjski bojler, zajedno sa mašinom za sudove, potroši godišnje 6% električne energije jednog domaćinstva

Električni šporet (1000-3000 W za 20 do 60min potroši 1kWh)
■ Neka posude u kojoj kuvate budu poklopljene! Tako se toplota zadržava u posudi, pa će i kuvanje biti kraće.
■ Voda i obroci ne mogu da budu topliji od 100 C! Pošto voda, supa ili tečno jelo proključa, odmah smanjite temperaturu.
■ Mnogi obroci mogu u rerni da budu spremani istovremeno. Tako je lakše i Vama, ali i Vašoj rerni.
■ Svaki put kad otvorite vrata rerne, setite se da temperaturu u rerni snižavate za oko 15 C.
■ Koristeći posude čije je dno uže od ringle – rasipate toplotu.

Frižider i zamrzivač (200-400 W za 150 do 300min potroši 1kWh)
■ Proverite termostat: frižider najefikasnije radi ako je temperatura podešena između 3 i 5 C, a friz na 0 C.
■ Neka vrata frižidera što kraće budu otvorena
■ Pokrivanje posuda sa hranom smanjuje količinu vlage koja se stvara na unutrašnjim zidovima frižidera i smanjuje njegovu efikasnost. Obrišite vodene kapi sa flaša i posuda pre nego što ih stavite u frižider.
■ Ne postavljajte frižider pored peći, radijatora, šporeta i drugih izvora toplote – frižideru će trebati mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu.

Audio video uređaji (100-300 W za 180 do 600min potroši 1kWh)
■ Složićete se da nema potrebe da ostavite uključene televizor, kompjuter, peglu i dr. ako ih ne koristite.
■ Upotrebom opcije SCREEN SAVER na Vašem kompjuteru, produžićete vek ekranu, a uštedećete mnogo više energije nego što Vam na prvi pogled izgleda moguće. Za početak, saberite snagu računara i ekrana.

Osvetljenje (40-100 W po sijalici za 600 do 1400min potroši 1kWh)
■ Na osvetljenje godišnje odlazi oko 3% ukupne količine električne energije potrošene u domaćinstvu, isto koliko i na frižider.
■ Sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali se istovremeno mnogo troše, i to u dužem periodu. Kada bi se u svakom od 3 miliona domaćinstava u Srbiji koristila po jedna sijalica od 75 vati manje, na uvozu električne energije svi zajedno bi dnevno utedeli 36.000 dolara, mesečno, više od million dolara!
■ Gasite svetlo za sobom ako u prostoriji nema nikoga.

E2 portal