SISTEM ZA SPAS SLEPIH MIŠEVA OD VETROTURBINA

13

Opšte je poznato da vetrogeneratori privlače slepe miševe, koji prilikom naletanja na krila turbine, nažalost stradaju. Kompanija Enel Green Power, jedan od najvećih proizvođača obnovljivih izvora energije (OIE) u svetu, pokrenula je probno ispitivanja NR-ove tehnologije odvraćanja slepih miševa na svojoj vetroelektrani Gibson Bai u Južnoj Africi.

Sistemi za odvraćanje slepih miševa instalirani su Nordeksovi tehničari na tri od 37 Nordek vetroturbina- Projekat je sproveden prema daljinskom navođenju tima NRG-ove tehničke službe. Ovo je drugo ispitivanje NRG-ovog sistema za odvraćanje slepih miševa u Južnoj Africi a prvo korišćenje NRG-ove tehnologije na turbinama Nordek.

Vetrogeneratori Gibson smešteni u provinciji Istočni Kejp, uglavnom u planinskom region, koji se proteže duž Indijskog okeana, pušteni su u rad 2017. godine. Mogu da proizvode do 420 GWh električne energije godišnje (dovoljno energije za napajanje približno 131.000 južnoafričkih domaćinstava godišnje).

Okolina ima izvanredan biodiverzitet. Ali, istraživanja raznih vrsta slepih miševa u region su minimalna. Još mnogo treba da se radi sazna o populaciji šišmiša u Južnoj Africi. Njihovo očuvanje postalo je sve hitnije pitanje za programere, vlasnike i operatere vetrogeneratora u zemlji.

Smrtni slučajevi slepih miševa u vetroelektranama u Severnoj Americi i Evropi su odavno dokumentovani. Da bi se njihovo stradanje sprečilo uvedeni su strogi propisi u oba regiona.

Južna Afrika nema propise za spas slepih miševa

U Južnoj Africi su, takođe, primetili smrtne slučajeve slepih miševa na operativnim vetroelektranama. Ali, trenutno nema ograničenja koja propisuje vlada.

U međuvremenu je Južnoafričko udruženje za procenu slepih miševa (SABAA) dalo smernice za metode procene lokacije koje se koriste za identifikovanje potencijalnog uticaja vetroelektrane na slepe miševe. Predložili su i efikasne tehnike, uključujući i ultrazvučna akustična odvraćanja, poput NRG-ovog sistema za odvraćanje slepih miševa.

„Ovo ispitivanje je značajno na mnogo načina. Zahvalni smo na prilici da blisko sarađujemo sa Enelovim timom. Ponosni smo što smo uspeli da demonstriramo lakoću instalacije na prvoj platformi ove vrste putem daljinskih instrukcija. Nadamo se da će kompanija Enel pokazati uspeh u odvraćanju slepih miševa. Da će uspeti da održi kontinuitet u očuvanju slepih miševa u Južnoj Africi”, kaže John Ugland, viši menadžer za proizvode kompanije NRG za sisteme za zbrinjavanje slepih miševa.

E2 portal   (Alterenergymag)