AUSTRIJA USVOJILA ZAKON O KAUCIJI ZA PLASTIČNE FLAŠE I LIMENKE

52

Austrijska vlada usvojila je novi zakon o otpadu kojim je predviđeno uvođenje kaucije za plastične flaše i limenke. Prema tom zakonu, koji mora proći i parlament, predviđeno je da se od 2025. godine plaća kaucija za plastične flaše i limenke, koju kupci mogu da povrate čim vrate ambalažu u prodavnicu. Kaucija će iznositi najverovatnije 25 do 30 evro centi.

– Time možemo osigurati bolje recikliranje i da jedna flaša ponovo postane flaša – rekla je ministarka ekologije Leonore Gevesler.

Od 2024. godine se u prodavnice vraća ponuda flaša za višestruku upotrebu sa kaucijom.

– Vraćanjem flaša za višestruku upotrebu kupci dobijaju mogućnost izbora. To će biti ne samo za pivo, već i sokove, kiselu vodu, ali i mleko – rekla je Gevesler.

Austrija svake godine ima više od 900.000 tona plastičnog otpada, od čega su oko 50.000 tona flaše. To je oko 2,5 milijardi flaša i limenki, koje često bivaju bačene i u prirodu.

Inače, sve više zemalja uvodi depozitni sistem i razmišlja o različitim modelima. Velika Britanija planira uvođenje depozitnog sistema za ambalažu u Engleskoj, Velsu i severnoj Irskoj 2024. godine. U Srbiji je depozitni sistem najavljen još pre nekoliko godina, ali za sada smo još daleko od njegove primene.

E2 portal   (Cirkularna ekonomija)