UMETNICA IZ NIŠA NAPRAVILA MOZAIK GRADA OD ELEKTRONSKOG OTPADA

(BETAPHOTO/FB profil Danica Maksimovic/MO)

Umetnica iz Niša, Danica Maksimović, izradila je mozaik sa motivima grada, jedinstven po tome što je napravljen od elektronskog otpada i na podlozi od reciklirane plastike.

Mozaik je dimenzija 120 sa 80 centimetara i sadrži neke od najprepoznatljivijih istorijskih spomenika Niša poput Tvrđave, Ćele-kule i Čegra, kao i portrete cara Konstantina Velikog, Stevana Sindjelića i vile Naise.

Maksimović, koja je pre ovog mozaika uradila i mozaik Nikole Tesle, takođe od od elektronskog otpada i reciklirane plastike, za agenciju Beta je kazala da je na ideju da uradi mozaik od elektronskih kompononeti pronašla u niskoj svesti o ekologiji kod nas.

„Imala sam kod kuće neke komponente koje sam htela da dam, zvala sam reciklažu, naravno nisu hteli da uzmu jer je to malo, a nisam želela da ih tek tako bacim. Onda sam smislila da od toga napravim nešto i podstaknem ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine“, izjavila je Maksimović.

Prema njenim rečima, za izradu mozaika sa motivima grada Niša bila su joj potrebna četiri meseca.

„Gledala sam da baš bude ‘green art’, da bude sve ekološki i da maksimalno ispunjava ekološke standarde za sliku. Recikliranu plastiku sam topila za podlogu, a na kraju je rad izliven u epoksidnoj smoli“, kazala je Maksimović.

Ona je dodala da se mozaik Nikole Tesle za sada nalazi u njenom stanu, dok je mozaik sa motivima Niša otkupila jedna softverska kompanija i izožila u svojim prostorijama.

Maksimović se iz Gračanice u Niš doselila sa 15 godina i u tom gradu završila je srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je već pet godina, ali preko društvenih mreža postavlja svoje slike i dobija narudžbine.

E2 portal   (Beta)