ŠKOTSKA UVODI ZABRANU UNIŠTAVANJA NEPRODATIH STVARI

Uništavanje neprodatih stvari moglo bi biti zabranjeno u Škotskoj kao deo planova da se smanji otpad, saopštila je škotska vlada. Predlozi za zabranu biće deo novog zakona o cirkularnoj ekonomiji koji bi trebalo da bude usvojen u maju.

Ako ova odredba bude usvojena, trgovci će morati da traže druge opcije za neprodate proizvode, uključujući donaciju i recikliranje. Francuska je početkom godine usvojila zakon koji zahteva od proizvođača, uvoznika i distributera da se uzdrže od uništavanja neprodate robe.

Zabrana se odnosi na odeću, kozmetiku, higijenske proizvode, električne uređaje i druge neprodate stvari. EU razmatra slične intervencije.

Prema rečima ministarke cirkularne ekonomije i biodiverziteta Lorne Slejter, besmisleno je da proizvodi u dobrom stanju završavaju na deponijama. Umesto da završe na deponijama ili da budu spaljeni, trebalo bi ih ponovo upotrebiti, apeluje ministarka.

– Živimo u doba klimatske krize. Kada stvari odu na deponiju, a da nisu upotrebljene nijednom, ne bacamo samo proizvod, već i energiju i sirovine koje smo upotrebili da bismo ga napravili. Zabranom uništavanja ćemo osigurati da proizvod stigne do onih kojima je potreban i time istovremeno pomoći Škotskoj da smanji ugljenični otisak – istakla je ministarka.

Inače, cirkularna ekonomija, kao koncept koji doprinosi smanjenju otpada i korišćenju proizvoda i materijala što je duže moguće, važan je deo borbe škotske vlade protiv klimatske krize.

E2 portal (Cirkularna ekonomija)