SLOVENCI NE MORAJU DA PLAĆAJU NAKNADU ZA OIE DO KRAJA MAJA

Ministarstvo infrastrukture Slovenije najavilo je niže račune za električnu energiju za mala preduzeća i domaćinstva u naredna tri meseca.
Oni će od 1. marta do 31. maja biti oslobođeni plaćanja takse za podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, saopštilo je nadležno ministarstvo. Očekuje se da će na taj način, računi biti smanjeni za oko 20 odsto.

Još jednu od vanrednih mera za ublažavanje ekonomskih posledica širenja KOVID-19 je donela tamošnja Agencija za energetiku. Troškovi za jednu od tarifnih stavki za mala preduzeća i domaćinstva biće sravnjeni sa nulom tokom istog obračunskog perioda.
Za prosečnog potrošača čiji mesečni izdaci za električnu energiju dostižu 50 evra, ukupna mesečna ušteda, zahvaljujući ovim dvema poreskim olakšicama, biće 27 odsto.

Vlada je pre dve nedelje odlučila da građevinska dozvola neće biti neophodna za korišćenje kogeneracijskog postrojenja snage do 50 kW, izgradnju solarne elektrane do 1 MW i podizanje vetrenjače do 50 kW. Podzakonski akt je stupio na snagu 21. marta.
Značajnu ulogu u cilju ove zemlje da do polovine veka postigne ugljeničnu neutralnost i potpuno istisne fosilna goriva iz upotrebe, imaće i najavljeni vetroparkovi snage 46 MW koji zahtevaju ulaganje od 65 miliona evra, kao i energetska efikasnost.

E2 portal   (Energetski portal)