SOLAR VILLE – PROTOTIP NASELJA KOJE SE NAPAJA SOLARNOM ENERGIJOM

Solar Ville je prototip naselja, koje se u potpunosti napaja solarnom energijom. Obnovljivu energiju proizvode domaćinstva, dok druga automatski kupuju višak električne energije putem blokchain tehnologije. Na taj način se ostvaruje samostalna mikromreža, a ljudi međusobno trguju obnovljivom, pristupačnom energijom, u skladu sa svojim potrebama, piše Real Estate magazin.

Ovom temom bavila se laboratorija iz Kopengahena Space10. Prototip sela izradio je arhitektonski studio SachsNottveit iz istog grada. U razmeri 1:50 ovaj model prikazuje celokupan tok energije i funkcionalnu mrežu unutar zajednice u realnom vremenu.

Ovaj prototip mogao bi da se prenese i u stvarnom životu, a za njegovu izradu potrebni su sunčeva energija i instaliranje solarnih panela. Potom je potrebno povezati domaćinstva, a sledeći korak je uvođenje blokchain tehnologije. Ona skladišti energetske transakcije i omogućava ljudima da trguju direktno na nivou ravnopravnih korisnika. Tako se smanjuju troškovi, a povećavaju transparentnost i sigurnost.

Pored uvođenja obnovljive energije u sistem, dodatna prednost je činjenica da se energija proizvodi unutar zajednice, pa i novac ostaje u zajednici.

E2 portal   (Ekapija)