ENERGETSKA EFIKASNOST JE PRIORITET ZA GRAD BEOGRAD

U utorak, 11. juna, u Starom dvoru je otvoren stručni skup „Nedelja energije“ koji se, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, održava do 14. juna na više lokacija u prestonici.

Na skupu je istaknuto da je pitanje energetske efikasnosti prioritet za Grad Beograd.

Zbog toga su sve mere i podsticaji fokusirani na podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja energije, a ciljevi postavljeni u kontekstu štednje, jer se na svakih 50 investiranih u energetsku efikasnost ostvaruje ušteda od jedan kilovat čas.

Grad Beograd godišnje izdvaja oko 110 mil EUR za potrošnju energije objekata u javnom sektoru i podvukao da bi veća ulaganja u taj sektor omogućila uštede od 40% tačnije oko 44 mil EUR.

Prioriteti će u narednom periodu biti podizanje svesti građana u uštedi energije u stambenim zgrada, kao i da svi javni objekti budu energetski efiksani. Dobar primer je rekonstruisana Zelena garaža na Obilićevom vencu, prva takvog tipa u ovom delu sveta, koja je nominovana za prve tri zelene garaže u Evropi.

Takođe je najavljena nabavka novih 30 električnih autobusa, uvođenje nekoliko novih energetski prihvatljivih projekata, poput električnih vozila u pešačkoj zoni – Vrabac servis, postavku 150 stanica s javnim biciklama, kao i nastavak edukovanja dece po osnovnim i srednjim školama. Vrabac – servis je sistem električnih vozila koji će biti uvedeni u pešačku zonu, po ugledu na Budimpeštu i Ljubljanu.

Što se tiče zaštite životne sredine, Grad Beograd će od 1. januara 2020. godine iz upotrebe izbaciti plastične kese.

E2 portal   (Ekapija)