SOLARNI KANALI SU SJAJAN NAČIN ZA UŠTEDU VODE

Globalno, klimatske promene povećavaju rizik od suše u mnogim regijama. Solarni paneli mogu, zasenjivanjem kanala, da spreče gubitak vode isparavanjem.

To je dobitna stvar i za solarne ploče, jer rade još bolje zato što ih hladnije okruženje sprečava da se pregreju. Takođe smanjuje gubitak staništa postavljanjem ploča u već namenske prostore koje je stvorio čovek, a ne čišćenjem novog zemljišta koje bi se moglo koristiti za druge svrhe.

Još 2014. godine u sklopu pilot-projekta u Gujaratu u Indiji postavili su solarne ploče na preko 750 metara kanala za navodnjavanje kako bi se smanjilo isparavanje vode. To je dovelo do toga da je Indija izgradila celu solarnu elektranu na vrhu kanala u okrugu Vadodara, a drugu preko reke Narmade, ukupne snage 100 megavata.

Indijski istraživači otkrili su da ih je voda ispod tih ploča znatno ohladila, sprečivši pregrejavanje i rezultirajući prosečnim povećanjem efikasnosti između 2-5%.

Kalifornija planira pokretanje projekta solarnih panela

Sada Kalifornija razmišlja o pokrivanju svojih kanala solarnim panelima, nakon što je videla prednosti ovih uspešnih instalacija u Indiji. S okvirno 290 dana sunca i najvećom svetskom mrežom kanala za navodnjavanje, Kalifornija je jedinstveno pozicionirana da ublaži nestašicu vode ovim briljantnim konceptom „solarnih kanala“ koji se pojavio.

UC Santa Cruz (UCSC) ispitao je koliko bi Kalifornija imala koristi od ove metode. Osim stvaranja čiste energije, procjenjuje se da se godišnje isparava do 63,5 milijardi galona vode, što bi bila ogromna ušteda za državu koja redovno pati od suša, a ponekad i nestašice vode.

Brandi McKuin i njene kolege s UCSC-a modelovali su prednosti i nedostatke pokrivanja kanala Golden State solarnim panelima. Koristili su tri različite tehnike za merenje uštede vode i različite metode gradnje koje bi bile najefikasnije. Otkrili su da je najpovoljniji oblik gradnje čeličnim sajlama. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Sustainability.

Prednosti i uštede na mnogim stranama

Istraživači UCSC-a zaključili su da bi proširenje kalifornijskih kanala solarnim panelima moglo značajno smanjiti troškove očuvanja vode, održavanja vodenih korova, poboljšane proizvodnje električne energije i održavanja nekretnina. Ove uštede nadmašuju dodatne troškove izgradnje složenijeg solarnog sistema.

Dalje, Kalifornija trenutno koristi pumpe za vodu na dizel pogon za pokretanje protoka vode u kanalima. One bi se mogli zameniti sa 15-20 generatora po megavatu solarne energije za sveukupno čistiji sistem.

– Ova studija je vrlo važan korak prema poticanju ulaganja u proizvodnju obnovljive energije uz uštedu vode – objasnio je Roger Bales, koautor na ovom članku.

Druge primenjene metode uključuju pokrivanje vodnih tela masivnim ceradama, tankim filmovima ili plutajućim poklopcima kako bi se smanjio gubitak usled isparavanja. Međutim, pokrivanje vode solarnim panelima daleko je bolje, jer oni proizvode energiju.

U nastavku pogledajte video zapis iz Punjaba u Indiji gde solarni paneli REC okačeni kablovima iznad kanala štede 73 milona litara vode. Osim toga, ovi solarni paneli usmereni na lokalna poljoprivredna gazdnstva generisali su 8,4 miliona kW energije godišnje od 2017. godine.

 

E2 portal   (Pametni gradovi)