ŠPANIJA IZDVAJA 12 MILIJARDI EVRA DA SE PRILAGODI NEDOSTATKU VODE

Španija će potrošiti oko 12 milijardi evra do 2027. godine da popravi hroničnu nestašicu vode izazvanu globalnim zagrevanjem, razvijanjem desalinizacije vode iz mora i ponovne upotrebe otpadnih voda, saopštile su danas tamošnje vlasti.

Ta ukupna suma, koju prvi put pominje izvršna vlast, objedinjuje novac koji je već predviđen kao deo planova izglasanih poslednjih meseci i koji se tiče različitih hidroloških basena u zemlji.

To takođe uključuje mere usvojene zbog suše sa kojom se zemlja suočava već dve godine, uključujući i 1,4 milijarde evra, a to je odluka doneta prošlog proleća.

„Klimatske vanredne situacije izazivaju sve češće i intenzivnije suše i Španija se nalazi u situaciji veće ranjivosti od drugih zemalja članica Evropske unije (EU)“, istakli su ministarstva za ekološku tranziciju i poljoprivredu u zajedničkom saopštenju.

Prema navodima vlade, ovaj novac biće namenjen uglavnom razvoju infrastrukture za desalinizaciju i ponovno korišćenje otpadnih voda, ali i za unapređenje sistema cevovoda kako bi se smanjili gubici.

Deo novca je namenjen za podsticanje razvoja novih tehnologija, i veštačke inteligencije u upravljanju vodama.

Španija prolazi kroz period izuzetne suše od 2021. godine, kojoj obilne kiše koje su padale poslednjih dana nisu uspele da poprave situaciju.

Prema vladinim podacima, 27,4 odsto španske teritorije je trenutno u stanju pripravnosti zbog nedostatka vode.

Nedostatak padavina utiče na poljoprivrednu proizvodnju, za koju se očekuje pad ove godine, navele su vlasti.

Proizvodnja žitarica stoga ne bi trebalo da pređe 11 miliona tona, u poređenju sa 18 do 24 miliona u normalnim vremenima. To će primorati Španiju da uvozi mnogo više nego inače kako bi zadovoljila svoje potrebe.

E2 portal (Beta)