POČELA KONFERENCIJA OIE SRBIJA 2023

Danas se u Vrdniku, u organizaciji udruženja OIE održava konferencija pod radnim nazivom „Srbija posle aukcija“. Konferencija je podeljena u pet panela, u okviru kojih se diskutuje o stanju u sektoru obnovljivih izvora energije, kako u Srbiji, tako u regionu i Evropi, a E2 portal je jedan od medijskih sponzora.

Prisutnima su se na početku obratili predsedavajući UO OIE Srbija Miloš Colić, v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković, regionalni direktor za Zapadni Balkan EBRD Mateo Kolanjeli i ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije Dubravka Đedović.

Ministarka je istakla da je država napravila značajan pomak u razvoju sektora OIE. Aukcijama je obezbeđeno više od 1 mlrd EUR novih investicija, devet novih elektrana kapaciteta više od 700 MW, čime će se postojeći kapaciteti iz OIE udvostručiti. Kroz nadmetanje postignuta je cena skoro dvostruko niža od tržišne što će značiti dodatne prihode za državu, odnosno investitori će državi plaćati razliku u ceni. Po tom osnovu prema dugoročnim projekcijama cena država će godišnje prihodovati od 12 do 28 mil EUR. S druge strane, investitori su dobili priliku da grade nove kapacitete uz mehanizam koji ih štiti u slučaju pada cena ispod određenog nivoa, dok će građani imati više čistih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2. Takođe je bilo reči i o prozjumerima, i očekivanju da će ih u narednom periodu biti još više.

Ona je pozvala zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i da budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energetike, u kojem ukupna vrednost projekata iznosi oko 15 mlrd EUR.

E2 portal