VRANJE DOBIJA SOLARNU ELEKTRANU

Nedavno je Grad Vranje sa američkom kompanijom potpisao ugovor o izgradnji solarne elektrane u blizini tog grada.

Gradiće se na mestu „Gornje livade“, gde je sada samo livada, a planirano je da zbog velikog broja sunčanih dana u godini koje Vranje ima, energiju Sunca na tom prostoru iskoristi.

Solarna elektrana snage 3 megavata obuhvataće područje od oko 250 hektara. Parcele se nalaze nedaleko od grada, na teritoriji sela Soderce. Po najavama iz gradske uprave izgradnja solarne elektrane trebalo bi da počne u proleće naredne godine.

– Privatni investitor je od grada tražio pre svega logističku podršku. Prilikom obilaska institucija, vađenja dozvola, da mi pomažemo, da ih upućujemo gde bi trebalo da ide, šta treba da rade. U toku je izrada plana detaljne regulacije jer je to preduslov za dobijanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za izgradnju tog objekta – navodi Miodrag Protić, član gradskog veća zadužen za infrastrukturu.

Po ugovoru, kompanija će plaćati godišnju nadoknadu gradu u iznosu od 1% bruto prihoda od ostvarene prodaje električne energije.

Sunčevu svetlost za proizvodnju struje u svom domaćinstvu gotovo godinu dana koristi Igor Milanović. Uložio je u ugradnju solarnih panela i prateće opreme oko 9.000 EUR.

– Po 25% je išla subvencija od Republike i od Grada, ostala novčana sredstva smo mi obezbedili. Ja svaki mesec pratim otprilike koliko sam potrošio, koliko sam platio i koliko bih platio. Do sada, zaključno sa julom, meni je dobit negde oko 51.000 dinara, s tim što sam počeo krajem prošle godine – kaže Milanović.

I zgrade i pojedinačni objekti koriste energiju Sunca, a u gradu je opredeljeno još 10 povoljnih lokacija za potencijalne solarne elektrane. U planinskom predelu Poljanice planirano je da u narednom periodu bude napravljena i vetroelektrana.

E2 portal (RTS)