SRBIJA ĆE SA KINESKOM KOMPANIJOM GRADITI FABRIKU SOLARNIH PANELA I SOLARNU ELEKTRANU

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je juče potpisala dva sporazuma s kineskim kompanijama o novim investicijama ukupne vrednosti 2,7 milijardi evra u energetski sektor Srbije, uključujući izgradnju solarne elektrane i fabriku solarnih panela.

Njeno ministarstvo je saopštilo da je Đedović Handanović sa kompanijom Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology potpisala Memorandum o razumevanju o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Memorandum predviđa investiciju kineske kompanije u fabriku solarnih panela kapaciteta jedan gigavat (GW) u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata (MW).

Planira se da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Uz to će kineska kompanija uložiti 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji – rekla je ministarka.

Đedović Handanović je izjavila da je Kina lider u svetu po ulaganju u obnovljive izvore energije (OIE) i da je ta zemlja samo 2023. dodala 217 GW novih solarnih elektrana, koliko i ostale zemlje sveta zajedno, a i da Kina veoma vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti.

„Mi želimo da Srbija povećava svoju energetsku nezavisnost i da bude značajan akter u proizvodnji i solarnih panela i vodonika u našem regionu i u Evropi“ – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je takođe sa kompanijom China Energy International Group potpisala okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu.

Ukupan iznos te investicije je procenjen na oko 2,4 milijarde evra, uz direktno zapošljavanje 700 ljudi i posredno angažovanje oko 2.400. Realizacija tog projekta doprineće smanjenju energetske zavisnosti i povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

Postrojenje za preradu nafte proizvodiće derivate nafte u skladu sa najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvaliteta proizvoda u EU – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je kazala da se posle jučerašnje „istorijske posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji“ danas potpisanim dokumentima „otvara novo poglavlje u našoj saradnji u oblasti energetike i obezbeđuju direktne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju“.

Tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga u sredu je u Beogradu potpisan Memorandum Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva prirodnih resursa Kine o razumevanju za saradnju u geologiji i rudarstvu.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming je danas ocenio da su u energetici i energetskoj tranziciji obe zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati.

„Naša saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i korišćenje naprednih tehnologija i da će biti više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije“, rekao je ambasador.

Ocenio je da je poseta predsednika Kine Srbiji bila veoma uspešna i istakao da su „dvojica predsednika potpisala deklaraciju o izgradnji zajednice budućnosti čovečanstva koja je veliki skok u našim odnosima“.

E2 portal (Beta)