STUDENTI MAŠINSKOG FAKULTETA IZRADILI PRVI SRPSKI EKOLOŠKI BROD NA SOLARNI POGON

Iza simboličnog naziva Confluence Belgrade (Beogradsko ušće) stoji tim talentovanih studenata Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji se već sedam godina uspešno bave projektovanjem i izradom energetski efikasnih plovila.

Iako su poslednje tri godine usidreni u Ivankovačkoj 5, sedištu Katedre za brodogradnju, ovi mladi talentovani ljudi su uz veliku podršku svojih profesora vredno radili na razvoju i izradi prvog srpskog ekološkog broda na solarni pogon. Reč je o projektu Sava Eko – malom, daljinski upravljanom katamaranu namenjenom za sakupljanje plutajućeg čvrstog otpada sa površine mora, reka i jezera.

Sava EKO je u novembru prošle godine prvi put zaplovio u morskim vodama i odmah privukao veliku pažnju stručnjaka iz različitih sfera pomorske industrije i nauke, koji su učestvovali na međunarodnoj konferenciji iz oblasti pomorstva– KIMC 2023 u Kotoru, na kojoj je projekat premijerno i predstavljen.

Brod su dizajnirali članovi studentskog tima Confluence Belgrade: Nikola Čavor, Ivana Nedeljković, Sima Topalović, Lav Vukotić, Dragoljub Đurović, Matej Jocić, Jovan Stanković i Veljko Perović, a velika podrška su im bili profesori Milan Kalajdžić i Nikola Momčilović.

Sava EKO nije prvo plovilo na solarni pogon koje su projektovali studenti Mašinskog fakulteta. Prethodno su radili na projektu razvoja i izrade solarnog broda za prestižno takmičenje Solar & Energy Boat Challenge 2020. Zbog pandemije Kovid 19, ali i zbog nedostatka finansijskih sredstava, tim je odustao od ovog projekta, ali su to iskustvo preneli na novi projekat čiji je rezultat katamran Sava Eko.

Veoma su ponosni na svoje prve projekte – brodove Savu i Dunav na električni pogon. Ovi projekti doneli su im brojna odličija na prestižnom međunarodnom takmičenju studenata brodogradnje „Hidrokontest“. Na ovom takmičenju debitovali su 2017. godine i osvojili 2. mesto u kategoriji brodova za prevoz lakog tereta i 3. mesto u kategoriji brodova za prevoz teškog tereta. Već sledeće, 2018. godine, tim se okitio zlatnim odličjem u kategoriji brodova za prevoz teškog tereta, dok je u lakoj kategoriji zauzeo četvrto mesto.

E2 portal (Politika)