SREDOZEMNO MORE SVE ZAGAĐENIJE MEDICINSKIM OTPADOM

Video snimak sa Mediterana koji je objavila jedna francuska organizacija za zaštitu prirode pokazuje da se medicinske rukavice i maske valjaju po morskom dnu, piše bbc.com.
Iz organizacije Opération mer propre (Operacija čisto more) pokušavaju da očiste Azurnu obalu nedaleko od turističkog grada Antib.
Ekolozi kažu da su zgroženi novim zagađenjem, izazvanim epidemijom korona virus.
Medicinski otpad još više pogoršava postojeće zagađenje plastikom.

Ekolozi ističu da njihovi nalazi moraju da budu upozorenje za Evropu koja polako izlazi iz karantina, dok se ljudi vraćaju na plaže, a leto se bliži.
Osnivač organizacije Loren Lombar, koji je napravio podvodne snimke, napisao je na Fejsbuku da su „ovo maske koje ne nosimo dugo, a tek će ih biti na milijarde i zato pazite, ovo je početak novog oblika zagađenja”.

Tokom zarona u blizini Antiba, Lombar je na morskom dnu pronašao pet jednokratnih medicinskih maski i četiri rukavice od lateksa, pored drugog plastičnog otpada, poput flaša i konzervi.

Već 14. maja, samo tri dana nakon što je Francuska popustila mere karantina, đubretari u Parizu su se na društveni medijima požalili da su pronašli mnogo maski, koje su stanovnici razbacali po trotoaru.

Poslanik koji zastupa regiju kojoj pripada Antib, Erik Peže, podneo je nacrt zakona koji predviđa posebne novčane kazne za zagađivanje javnih mesta medicinskim otpadom.
Predlog je da kazna, koja trenutno iznosi 68 evra, bude povećana na 300, prenosi francuski portal LCI.

E2 portal   (Recikleri Srbije)