DA LI ĆE OVOG LETA GRADSKE ULICE POSTATI MESTO ZA ODMOR

Holandska inicijativa Vakantiestraat (Ulica za odmor) promoviše gradske ulice kao idealno mesto za provođenje letnjeg odmora ove godine. Svakodnevni život na gradskim ulicama može itekako da postane poželjan i živopisan, ali samo pod uslovom da se javni prostor vrati građanima.

Zbog strogih mera karantina, ograničenja kretanja i generalno zabrane putovanja, na čije je uvođenje proteklih meseci uticala pandemija COVID-19, ali i finansijskih poteškoća sa kojima se suočava ili će se tek suočiti velik broj građana, mnogi Evropljani neće biti u mogućnosti da odu na letovanje u inostranstvo. Takođe, mnogi od njih nisu toliko srećni da imaju balkone, terase ili čak bašte koji bi im barem nakratko omogućili da pobegnu od svakodnevice, što posebno vredi za stanovnike velikih gradova. Zbog toga će javni prostori poput parkova, trgova i ulica ovog leta zasigurno biti puni ljudi i to više nego ikad ranije.

Potreba vraćanja javnog prostora građanima, kao i stvaranja mesta za ugodno druženje i negovanje komšijskih odnosa danas postaje izraženija nego ikada pre, a inicijativa Vakantiestraat pokrenuta je upravo sa ciljem pružanja podrške lokalnim zajednicama u transformaciji ulica i trgova. Ova inicijativa ne donosi samo rešenja za uživanje u druženju i odmaranju građana u komšiluku– u prostoru oslobođenom od automobila i parking mesta, već u takvim transformacijama javnog prostora podržava i lokalne kompanije. Osim zatvaranja ulica za automobilski saobraćaj i uklanjanja parkinga, Vakantiestraat nudi dodatne usluge koje se odnose na iznajmljivanje dečijih igrališta, zelenila i mobilnih kuhinja, a u ponudi je i „paket za čitanje“ koji se sprovodi u saradnji sa lokalnim knjižarama i upotpunjuje boravak u ugodno uređenom prostoru.

Vakantiestraat primenjuje mnoge inovativne ideje koje su proizašle iz globalne zdravstvene krize po čijem bismo završetku – ili barem tokom povratka u „normalu“, ipak trebalo da  unapredimo naš urbani način života i učinimo ga humanijim i boljim. Naravno, ovakav scenario nikako ne odgovara zemljama koje uveliko zavise od prihoda od inostranog turizma, ali možda ipak upućuje na mogućnost sa kojom bi se mnoge mogle suočiti već ovog leta.

E2 portal   (Ekovjesnik)