SRPSKA PAMETNA BROJILA

Srpska industrija pametnih brojila funkcioniše u regionalnim okvirima. Tri kompanije sa proizvodnim pogonima Boru, Zemunu i Banja Luci proizvode i plasiraju digitalne strujomere na tržište i zbog toga predstavljaju faktor stabilnosti elektroenergetskog sistema. Sertifikovani po najvišim standardima kvaliteta i funkcionalnosti, digitalni strujomeri iz domaće proizvodnje se izdvajaju i primenom jedinstvenih softverskih rešenja, kojima se pozicioniraju među vodeće proizvode na svetskom tržištu.

Strateški pravci razvoja domaće elektroenergetike podrazumevaju obezbeđenje energetske bezbednosti i sigurnosti, povećanje energetske efikasnosti, pravednu energetsku tranziciju i dekarbonizaciju. Važnu ulogu u ostvarenju ovih ciljeva imaju i pametna brojila, savremeni uređaji najnovije generacije koji omogućavaju dvosmerno merenje protoka električne energije, ali i kontrolu i upravljanje njenom potrošnjom.

Sertifikovani po najvišim standardima kvaliteta i funkcionalnosti, digitalni strujomeri iz domaće proizvodnje se izdvajaju i primenom jedinstvenih softverskih rešenja, kojima se pozicioniraju među vodeće proizvode na svetskom tržištu.

Srpska industrija pametnih brojila funkcioniše u regionalnim okvirima. Tri kompanije sa proizvodnim pogonima Boru, Zemunu i Banjaluci proizvode i plasiraju digitalne strujomere na tržište i zbog toga predstavljaju faktor stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Svojim dosadašnjim poslovanjem ovi proizvođači mogu garantovati da će prelazak na sistem u kom se veći broj građana uključuje u proizvodnju električne energije funkcionisati neometano. Stručno osoblje, odlična tehnička opremljenost i kapaciteti proizvodnje su dodatna garancija uspeha.

Ko su srpski prozvođači pametnih brojila?

Kompanije Sitel-Mikroelektronika ADEWG i Meter&Control su glavni konkurenti najvećim svetskim proizvođačima ovih uređaja.

Mikroelektronika AD Banjaluka osnovana je na temeljima jedne od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi – Rudi Čajavec. Kao nosilac razvoja Banja Luke i celog regiona, fabrika Rudi Čajevac slovila je za giganta u oblasti elektroindustrije.

Sa radom je počela 1950. godine i uz Gorenje, Iskru i El Niš predstavljala ponos elektronske industrije nekadašnje SFRJ.

U toj fabrici se proizvodilo više od stotinu različitih proizvoda – od tranzistorskih radio prijemnika, televizora, različitih audio pojačala, auto opreme, do visokosofisticirane vojne opreme.

Godine 1975. je, na krilima čuvenog giganta, počela sa radom Mikroelektronika AD, kompanija koja na tržištu Republike Srbije danas posluje u okviru kompanije SITEL doo Beograd.

Druga kompanija, osnovana 2008. godine – Meter&Control – uspešno objedinjuje inovativno razmišljanje, najmodernije tehnologije, inženjersko iskustvo, kontinuirani razvoj i vrhunski kvalitet u svim svojim rešenjima. Sa sedištem u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, nudi najsavremenija hardverska i softverska rešenja za pametno upravljanje energijom za industrijske, komercijalne i rezidencijalne korisnike.

EWG, čija je proizvodnja smeštena u Boru, se može pohvaliti činjenicom da je u 2021. godini proizveo i plasirao najviše električnih brojila od početka rada. Najveći broj tih brojila bio je namenjen domaćem tržištu, ali je veliki deo programa i izvezen najviše na tržišta balkanskih zemalja. Kompanija trenutno zapošljava oko 100 ljudi, od kojih čak 80% čine žene.

Poslovanje u skladu sa savremenim tržišnim zahtevima

Kontinuiranom implementacijom inovativnih tehnologija, Sitel-Mikroelektronika ADEWG Bor i Meter&Control dokazuju da su i te kako spremne da pomere granice svog poslovanja u skladu sa savremenim tržišnim zahtevima.

Sve tri kompanije podržavaju i inicijativu Open Balkan, pokrenute od strane Vlade Republike Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a koja ima za cilj regionalnu saradnju i slobodu kretanja kapitala, robe, usluga i stanovnika između ove tri države. Pored velikih olakšica u trgovini i plasmanu robe, ova inicijativa će znatno smanjiti nepotrebne izvozne troškove i uprostiti administrativnu proceduru, saglasni su srpski proizvođači pametnih brojila.

E2 portal (Energija Balkana)