SRPSKI SREDNJOŠKOLCI OSMISLILI KAKO DA SE BOLJE KORISTI SUNČEVA ENERGIJA

Učenici beogradske Elektrotehničke škole Nikola Tesla dobili su od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu priznanje za pronalazak e-laboratorije za obnovljive izvore energije.

Profesorka Jasna Ristić kaže da je izuzetno ponosna na svoje učenike.

– Najvažnije mi je da studenti rade na sebi. Šta god da radimo, trudimo se da naš rad bude kvalitetan, a onda ga plasiramo na takmičenja na kojima je prepoznata takva vrsta angažovanja – kaže profesorka Ristić.

Jedan od nagrađenih učenika, Andrej Šavikin, objasnio je preciznije zbog čega su on i njegove kolege dobili priznanje.

– Uzeli smo dobro poznat koncept proizvodnje električne iz sunčeve energije. Uz pomoć portabilne meteo-stanice, koja je osim meteoroloških uslova merila još neke faktore, poput položaja Sunca. Pomoću toga automatski je prilagođavan položaj solarnog panela kako bi imao što bolje iskorišćenje – objasnio je Šavikin.

Ukoliko bi se ovako nešto primenilo na mnogo većoj razmeri, omogućilo bi mnogo bolje iskorišćavanje solarne energije i mnogo efikasniju proizvodnju električne energije.

Profesorka navodi da su učenici zainteresovani za takve stvari, ali da je posao predavača da oseti ko može do kog nivoa mogu da idu i da se ostvare.

Prema njenim rečima, ima i onih koji mogu mnogo više, kojima treba obezbediti uslove da to i ostvare.

E2 portal   (RTS)